Educatie

Verrijk je (digi)taal- en leesonderwijs met aanbod en kennis van de bibliotheek.

De Bibliotheek Waterland ondersteunt het onderwijs bij het stimuleren van leesmotivatie, het ontwikkelen van een rijke taalomgeving en het vergroten van de digitale geletterdheid. Dat doen wij met een team deskundige en enthousiaste leesconsulenten, prachtige boeken, spannende projecten, interessante kennissessies en nog veel meer. Ook is een samenwerking in de vorm van de Bibliotheek op school mogelijk.


De Bibliotheek op school (dBos)

Met de Bibliotheek op school werken we samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen en jongeren. Het doel is een aantoonbare kwaliteitsverbetering van leesplezier in het onderwijs en het stimuleren van meer lezen, op school en thuis.

Meer weten?

Onze gezamenlijke successen met het onderwijs

 • Kinderjury Edam-Volendam 2024 een succes!

  500 Leerlingen van 8 verschillende basisscholen uit Edam en Volendam vormden dit jaar de Kinderjury 2024. Zij kozen eind april de beste boeken van 2023 voor hun top 3.

  8 juli 2024

 • Trots op onze nieuwe leescoördinatoren!  

  In april 2024 zijn er vijf nieuwe leescoördinatoren opgeleid. Zij hebben de opleiding ‘Open Boek 3.0’ gevolgd, waarmee zij het landelijke certificaat voor leescoördinator hebben behaald.

  14 mei 2024

 • De beste voorlezers van Bibliotheek Waterland 2024

  De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. In Bibliotheek Waterland werden er twee...

  27 februari 2024

 • Aan de slag met rijke teksten

  Elke leerkracht in Nederland heeft de term rijke teksten inmiddels waarschijnlijk al vaak gehoord. Het is alleen niet voor iedereen duidelijk wat dat nou eigenlijk zijn, wat er zo goed aan is en hoe je...

  27 februari 2024

meer successen

Stichting VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Een half jaar lang gaat een vrijwilliger met hen, en hun ouders, aan de slag met taal en (voor)lezen.

Lees meer over de VoorleesExpress