Vragen over e-boeken

We hebben voor u de meest gestelde vragen over het lenen van e-boeken op een rijtje gezet met de antwoorden erbij. Staat jouw vraag er niet bij, neem dan even contact op met de bibliotheek 0299-433323 of info@bibliotheekwaterland.nl

Hoeveel e-boeken kan ik jaarlijks lenen

Dit hangt af van het soort abonnement dat je hebt bij de bibliotheek Waterland. De eigenaar van de online bibliotheek, de Koninklijke Bibliotheek, heeft als voorwaarde gesteld dat je voor het onbeperkt lenen van e-boeken moet beschikken over een bibliotheekabonnement dat minimaal 42 euro kost. Heb je een abonnement dat goedkoper is, dan kun je maximaal 6 e-boeken per jaar lenen. We hebben hier de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.  

Hoeveel e-boeken mag ik tegelijk lenen

Je mag 10 e-boeken tegelijk lenen.  

Hoe lang mag ik de e-boeken lenen

Alle e-boeken worden voor drie weken uitgeleend.  

Ik heb mijn e-boek nog niet uit, kan ik het verlengen

Verlengen van e-boeken is niet nodig. Alle e-boeken zijn onbeperkt te lenen en kunnen dus nooit uitgeleend zijn. Is de leenperiode van drie weken verlopen en heb je het boek nog niet uit! Geen nood, je kunt het direct weer opnieuw lenen bij www.onlinebibliotheek.nl  

Zijn er extra kosten aan het lenen van e-boeken

Nee, het lenen van e-boeken is gratis voor de leden van de bibliotheek Waterland.  

Op welk apparaat kan ik de e-boeken lezen

De e-boeken zijn te lezen op de volgende apparaten

  • telefoon en tablet met IOS of Android besturing
  • Alle e-readers die het epub formaat kunnen lezen (dus niet de Kindle e-reader)
  • Een computer of tablet pc 

Kan ik ook in het buitenland e-boeken lenen

Dat kan, mits je in het buitenland toegang hebt tot een internetverbinding. Maar lees je e-boeken op je tablet of smartphone, download dan de bibliotheek app in Nederland. De bibliotheek app zit namelijk niet in de buitenlandse appstores 

Ik heb mijn e-boeken uit, kan ik ze ook eerder inleveren

Helaas, dat kan niet. De e-boeken blijven drie weken uitgeleend staan op je digitale boekenplank. Zijn de drie weken voorbij, dan kun je weer nieuwe e-boeken lenen.

Tip van de bibliotheek: Leen niet in een keer tien e-boeken tegelijk, dan houdt je altijd nog ruimte over om een extra boek te lenen.  

Waarom kan ik niet alle e-boeken op mijn e-reader lezen

Dit is helaas een beperking die de uitgever de bibliotheek mag opleggen. Alle e-boeken zijn te lezen op een tablet of smartphone, maar sommige uitgevers kiezen ervoor om hun e-boeken niet voor uitlening op een e-reader ter beschikking te stellen. Op dit moment zitten er 20.000 boeken in de online bibliotheek. 75% daarvan is geschikt voor de e-reader.  

Het lukt mij niet om de e-boeken op mijn tablet of e-reader te krijgen. Wat nu!

Neem in dit geval contact op met de bibliotheek via het contactformulier. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een consult in een van onze bibliotheken om samen met jou de installatie en download procedure door te nemen.