Nederlandse Kinderjury 2018 categorie 6 t/m 9 jaar

Details:

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2018 voor de categorie 6 t/m 9 jaar bestond uit Mila Ashruf, Aimée Neira Ashruf, Isis van Vlijmen, Stefan Reins, Nils Terpstra en Oscar van Elswijk.

Winnaar:

Andy Griffiths - De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen

Genomineerd:

Marte Jongbloed - De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre

De Senaat heeft genoten van De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre. Humor en spanning wisselen elkaar telkens af in het boek waardoor het nooit saai of voorspelbaar is. De moeder van Herre is in de ban van Wallis, maar Herre vertrouwt hem voor geen cent. Herre heeft liever haar eigen vader, maar moet naar de Noordpool om hem te vinden. Dat houdt Herre niet tegen en hij begint aan een gevaarlijke zoektocht.
De Senaat vond het boek heerlijk lezen en bleef zich afvragen of Herre op tijd zou komen en haar vader zou kunnen redden. Er staan niet veel illustraties in het boek, maar de plaatjes die erin staan zijn erg mooi. Bovendien vond de Senaat dat het boek uitnodigde om je eigen fantasie te gebruiken. En dat is iets waar de Senaat van houdt.
Citaten uit de Geheime Vergadering van de Senaat: “Het leek lang, maar omdat het zo leuk was ging het snel.” “Herre! Herre! Herre!” “Knetterleuk!”

Paul van Loon - Griezelwielen

Met GriezelWielen heeft Paul van Loon een nieuw deel toegevoegd aan zijn Dolfje Weerwolfje-serie. Zoals je zou verwachten van Paul van Loon is ook dit boek grappig en griezelig tegelijk. De Senaat was bekend met de eerdere Dolfje Weerwolfje-boeken en werd door dit boek niet verrast.
In dit nieuwste avontuur van Dolfje Weerwolfje lopen hij en zijn vrienden gevaar: het is bijna Halloween en dat betekent dat de deur van de geestenwereld voor één nacht opengaat. Het is een nacht waarop geesten, geraamten en andere griezels naar buiten komen om te feesten. Dolfje Weerwolfje probeert zichzelf en zijn weerwolfvrienden te beschermen tegen Ginder de Geestenjager die weerwolven ook als griezelwezens ziet.
De Senaat denkt dat dit boek vooral heel geschikt is voor beginnende lezers en jongere kinderen. Het boek is heel toegankelijk door de grote letters, de kleurrijke illustraties en het sympathieke personage.
Citaten uit de Geheime Vergadering van de Senaat: “Wolfje laat Dolfje dingen doen die heel gek zijn!” “Ik lag bij iedere zin in een deuk.” “Ik heb het heel snel uitgelezen!”

Janneke Schotveld - Superjuffie op de Zuidpool

Geronimo Stilton - Fantasia XII

Het twaalfde deel in de serie van Geronimo Stilton was wat de Senaat ervan verwacht had: kleurrijk, spannend en met veel indrukken. In het boek zitten geurpagina’s, 3D-beelden en flitsinkt. Van de geuren vond de Senaat vooral de koekgeur erg lekker.
De Senaat vindt het boek heel geschikt voor kinderen die niet zoveel lezen, omdat de illustraties het verhaal goed verduidelijken, het spannend is en geschreven in makkelijke taal.
Een kanttekening van de jury: als je de Fantasia-serie kent is het boek wel wat voorspelbaar. Het boek wijkt niet erg af van de andere Fantasia’s. Ook vindt de Senaat het jammer dat het boek niet door één schrijver is geschreven, maar door een studio. De Senaat denkt dat het niet goed is voor de kwaliteit.
Citaten uit de Geheime Vergadering van de Senaat: “De Fantasia-boeken zijn altijd grappig!” “Je weet nooit zeker of Geronimo het gaat halen!” “De koekgeur was lekker!”