De Bibliotheek en het Voortgezet onderwijs

7% van de jongeren die het voortgezet onderwijs verlaat, is laaggeletterd. Er is een duidelijke relatie tussen boeken lezen en het terugdringen van taalachterstanden. Toch grijpen steeds minder jongeren uit zichzelf naar een boek. Onderwijs en bibliotheek hebben een gemeenschappelijk doel: jongeren helpen zich te ontwikkelen tot zelfstandige, evenwichtige burgers.

Mediawijs zijn en goed kunnen lezen zijn belangrijke voorwaarden voor een geslaagde schoolcarrière. Bibliotheek Waterland wil in samenwerking met het onderwijs een bijdrage leveren aan de bevordering van het leesplezier en het verbeteren van lees- en mediavaardigheden van leerlingen.

 • E books in de klas

  Klassikaal lezen is makkelijk met e-books van de Bibliotheek. Gratis beschikbaar voor iedereen met een bibliotheekpas. De e-books zijn er voor vrijwel alle apparaten en ook beschikbaar uit Lezen voor de lijst.

  Uitleg nodig op school over klassikaal lezen met e-books? Neem contact op met onze accountmanagers.

 • Karaoke lezen

  Karaoke lezen is er voor iedereen met een leesbeperking. Met Karaokelezen krijgt je op verschillende manieren ondersteuning bij het lezen. Bijvoorbeeld door een karaokebalkje dat meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem.

 • Met de LuisterBiep app

  De gratis LuisterBiep app voor bibliotheekleden is een alternatieve en laagdrempelige manier om jongeren enthousiast te maken voor boeken en literatuur.

  Eindexamenkandidaten kunnen naast lezen ook een boek luisteren. 

Een project met de Bibliotheek? Laat je inspireren!

Het schooljaar 2016-2017 hebben wij met verschillende scholen projecten en lesprogramma’s uitgevoerd. Alles op maat en met veel enthousiasme samengesteld. Kijk wat we met andere scholen het afgelopen jaar hebben gedaan en neem een les of project van ons af...

 • Producten

  1. Poezië op de planken

   De Week van de Poëzie is een mooie aanleiding om eens aan de slag te gaan met poëzie in de klas. Er zijn kant en klare lessen beschikbaar maar je kunt ook er voor kiezen om de lessen te laten uitvoeren.

   8 november 2017

   Bekijk details van Poezië op de planken

  2. Mini boekenshow

   Weinig tijd en toch op de hoogte zijn van de nieuwste boeken voor jongeren?

   7 november 2017

   Bekijk details van Mini boekenshow

  Meer

 • Projecten

  1. Ontwerp een boekenkast

   Samenwerking in het kader van Kunst van lezen met de Technische School de Triade in Edam. De afdeling Style en Design kreeg de opdracht een boekenkast te ontwerpen voor de Bibliotheek Volendam.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Ontwerp een boekenkast

  2. Movietrader

   Mediawijsheid is een containerbegrip maar de bibliotheek heeft een aantal programma’s waar mee leerlingen in het voortgezet onderwijs tips en trucs aangereikt krijgen om zich veilig en bewust te bewegen op het internet en sociale media.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Movietrader

  3. Informatievaardigheid voor havo, vwo en vmbo

   Leerlingen googelen allemaal , maar hebben problemen met het vinden van het goede materiaal voor profiel of sectie werkstuk.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Informatievaardigheid voor havo, vwo en vmbo

  4. Project Boekvrienden vmbo

   Vmbo 3 leerlingenkader-beroeps lezen voor in groep 1-2 van het basisonderwijs en op kinderdagverblijven.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Project Boekvrienden vmbo

  5. Poezieproject havo-vwo 3

   In het kader van de vakken CKV en Nederlands hebben wij met het Don Bosco voor de klassen 3 van VWO en Havo gastlessen verzorgd over Poezië. Het thema was Honderd jaar droge voeten.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Poezieproject havo-vwo 3

  Meer

Romanfragmenten.nl

Hoe benut je de mogelijkheden voor persoonlijke ontplooien in het literatuuronderwijs van de bovenbouw van havo en vwo? Bínnen de lessen literatuur ruimte voor een meer lezersgerichte, inhoudsvolle bespreking van gezamenlijk gelezen literatuur: door de bespreking van echte lezersvragen, het uitwisselen van leeservaringen, het vergelijken van verschillende interpretaties en oordelen.

Er is een werkgroep Praten over romanfragmenten die voorbeeldmaterialen heeft ontwikkeld. Fragmenten uit moderne romans die binnen een lesuur klassikaal te lezen en te bespreken zijn en met vragen die een open klassengesprek over de inhoud van de gelezen fragmenten kunnen bevorderen.

Meedoen aan de Landelijke campagnes

 1. Literatour

  Landelijke campagne. Boekenweek voor jongeren. Met schrijverstournee, publieksprijzen en lessen.

  9 september 2018 t/m 29 september 2018

  Bekijk details van Literatour

Meer

De accountmanagers Educatie

Annemarie van Heems - Lilian Leber - Ellen Otten - Claire Beversen Wil je weten wat wij voor jouw school kunnen doen? Maak een afspraak!

 • Mail: educatie@bibliotheekwaterland.nl
 • Tel: 0299 454073

Boekentips najaar 2017

Boekentips voor jongeren.

Leesbevorderingsprojecten Voortgezet Onderwijs

De Stichting Lezen heeft een overzicht gemaakt van alle leesbevorderingsprojecten voor het voortgezet onderwijs. Laat je inspireren en download de brochure 'Leesbevordering van VMBO tot Gymnasium.

Docenten lezen mee

 • 12-15 jaar

  • Veertien Bekijk details

   Vandaag de allerlaatste leestip op Leesplein: een verhaal over Bé, die na twee maanden haar vriendinnen weer ziet. Vlak voor de zomervakantie kreeg ze Pfeiffer en bleef ze ziek thuis. Nu is de eerste schooldag...

   Bekijk details van Veertien

  • Knock-out Bekijk details

   Fay’s zusje Ginger gedraagt zich al een poosje vreemd, zegt weinig terug of negeert haar volkomen. Het lijken eerst gewoon vreemde streken, maar dan komt ze op een avond niet meer naar huis. Waar is Ginger?...

   Bekijk details van Knock-out

  • Oorlog in een koffer Bekijk details

   Benyamin Jacoby is een Joodse jongen die met zijn gezin in Mechelen woont als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wat hij heeft meegemaakt vertelt hij meer dan zeventig jaar later aan zijn kleinzoon.

   Bekijk details van Oorlog in een koffer

  • Syntopia Bekijk details

   Bij Timo en Robin in de stad is een enorme mooie woontoren gebouwd: Syntopia. Alle woningen beschikken over de modernste technologie en de bewoners hebben zelfrijdende auto’s. Maar er zit ook een schaduwkant...

   Bekijk details van Syntopia

  • De bliksemdief Bekijk details

   Het eerste boek over Percy Jackson is nu verschenen als graphic novel. Hierin komt de wereld van de Griekse goden en halfgoden die Rick Riordan creëerde tot leven met de illustraties van Attila Futaki....

   Bekijk details van De bliksemdief

 • 15-18 jaar

  • Nieuwe maan Bekijk details

   Vandaag de aller-, allerlaatste leestip van Leesplein 15+: Nieuwe maan, een aangrijpend boek van Sarah Crossan over Ed die in een dodencel zit en zijn jongere broer Joe die hem elke dag bezoekt. 

   Bekijk details van Nieuwe maan

  • Elanus Bekijk details

   Jona houdt ervan mensen te bespioneren met zijn zelf gemaakte drone. Dat blijkt gevaarlijker dan hij had kunnen vermoeden. Drone is de nieuwste thriller van Ursula Poznanski. 

   Bekijk details van Elanus

  • Dochter van het moeras Bekijk details

   Haar vader hield haar moeder jarenlang gevangen in het moeras, maar als kind vond Helena hem geweldig. Totdat ze hem echt leerde kennen. Lees de superspannende thriller van Karen Dionne: Dochter van het...

   Bekijk details van Dochter van het moeras

  • De krijtman Bekijk details

   Vandaag beginnen de Spannende Boeken Weken. Tijd dus voor een thriller, bijvoorbeeld De krijtman van C.J. Tudor. 

   Bekijk details van De krijtman

  • Bestsellerboy Bekijk details

   Mano Bouzamour schreef zijn tweede roman: Bestsellerboy. Dit gaat over wat er met hem allemaal gebeurde toen hij een Beroemd Schrijver werd. 

   Bekijk details van Bestsellerboy

BoekToer collecties

BoekToer is een collectie die ingezet kan worden als aanvulling op de schoolbibliotheek.

Meer weten over BoekToer of een collectie aanvragen?

Stuur een mailtje naar educatie@bibliotheekwaterland.nl