De Bibliotheek en het Voortgezet onderwijs

7% van de jongeren die het voortgezet onderwijs verlaat, is laaggeletterd. Er is een duidelijke relatie tussen boeken lezen en het terugdringen van taalachterstanden. Toch grijpen steeds minder jongeren uit zichzelf naar een boek. Onderwijs en bibliotheek hebben een gemeenschappelijk doel: jongeren helpen zich te ontwikkelen tot zelfstandige, evenwichtige burgers.

Mediawijs zijn en goed kunnen lezen zijn belangrijke voorwaarden voor een geslaagde schoolcarrière. Bibliotheek Waterland wil in samenwerking met het onderwijs een bijdrage leveren aan de bevordering van het leesplezier en het verbeteren van lees- en mediavaardigheden van leerlingen.

 • E books in de klas

  Klassikaal lezen is makkelijk met e-books van de Bibliotheek. Gratis beschikbaar voor iedereen met een bibliotheekpas. De e-books zijn er voor vrijwel alle apparaten en ook beschikbaar uit Lezen voor de lijst.

  Uitleg nodig op school over klassikaal lezen met e-books? Neem contact op met onze accountmanagers.

 • Karaoke lezen

  Karaoke lezen is er voor iedereen met een leesbeperking. Met Karaokelezen krijgt je op verschillende manieren ondersteuning bij het lezen. Bijvoorbeeld door een karaokebalkje dat meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem.

 • Met de LuisterBiep app

  De gratis LuisterBiep app voor bibliotheekleden is een alternatieve en laagdrempelige manier om jongeren enthousiast te maken voor boeken en literatuur.

  Eindexamenkandidaten kunnen naast lezen ook een boek luisteren. 

Een project met de Bibliotheek? Laat je inspireren!

Het schooljaar 2016-2017 hebben wij met verschillende scholen projecten en lesprogramma’s uitgevoerd. Alles op maat en met veel enthousiasme samengesteld. Kijk wat we met andere scholen het afgelopen jaar hebben gedaan en neem een les of project van ons af...

 • Producten

  1. Poezië op de planken

   De Week van de Poëzie is een mooie aanleiding om eens aan de slag te gaan met poëzie in de klas. Er zijn kant en klare lessen beschikbaar maar je kunt ook er voor kiezen om de lessen te laten uitvoeren.

   8 november 2017

   Bekijk details van Poezië op de planken

  2. Mini boekenshow

   Weinig tijd en toch op de hoogte zijn van de nieuwste boeken voor jongeren?

   7 november 2017

   Bekijk details van Mini boekenshow

  Meer

 • Projecten

  1. Ontwerp een boekenkast

   Samenwerking in het kader van Kunst van lezen met de Technische School de Triade in Edam. De afdeling Style en Design kreeg de opdracht een boekenkast te ontwerpen voor de Bibliotheek Volendam.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Ontwerp een boekenkast

  2. Movietrader

   Mediawijsheid is een containerbegrip maar de bibliotheek heeft een aantal programma’s waar mee leerlingen in het voortgezet onderwijs tips en trucs aangereikt krijgen om zich veilig en bewust te bewegen op het internet en sociale media.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Movietrader

  3. Informatievaardigheid voor havo, vwo en vmbo

   Leerlingen googelen allemaal , maar hebben problemen met het vinden van het goede materiaal voor profiel of sectie werkstuk.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Informatievaardigheid voor havo, vwo en vmbo

  4. Project Boekvrienden vmbo

   Vmbo 3 leerlingenkader-beroeps lezen voor in groep 1-2 van het basisonderwijs en op kinderdagverblijven.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Project Boekvrienden vmbo

  5. Poezieproject havo-vwo 3

   In het kader van de vakken CKV en Nederlands hebben wij met het Don Bosco voor de klassen 3 van VWO en Havo gastlessen verzorgd over Poezië. Het thema was Honderd jaar droge voeten.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Poezieproject havo-vwo 3

  Meer

Romanfragmenten.nl

Hoe benut je de mogelijkheden voor persoonlijke ontplooien in het literatuuronderwijs van de bovenbouw van havo en vwo? Bínnen de lessen literatuur ruimte voor een meer lezersgerichte, inhoudsvolle bespreking van gezamenlijk gelezen literatuur: door de bespreking van echte lezersvragen, het uitwisselen van leeservaringen, het vergelijken van verschillende interpretaties en oordelen.

Er is een werkgroep Praten over romanfragmenten die voorbeeldmaterialen heeft ontwikkeld. Fragmenten uit moderne romans die binnen een lesuur klassikaal te lezen en te bespreken zijn en met vragen die een open klassengesprek over de inhoud van de gelezen fragmenten kunnen bevorderen.

Meedoen aan de Landelijke campagnes

 1. Literatour

  Landelijke campagne. Boekenweek voor jongeren. Met schrijverstournee, publieksprijzen en lessen.

  9 september 2018 t/m 29 september 2018

  Bekijk details van Literatour

Meer

De accountmanager Educatie

Lilian Leber is de accountmanager Educatie voor het Voorgezetonderwijs. Wil je weten waarmee Lilian ondersteuning kan bieden? Neem contact met haar op, zij vertelt het graag.

 • mail:lleber@bibliotheekwaterland.nl
 • tel: 06 1306 7290

Boekentips najaar 2017

Boekentips voor jongeren.

Leesbevorderingsprojecten Voortgezet Onderwijs

De Stichting Lezen heeft een overzicht gemaakt van alle leesbevorderingsprojecten voor het voortgezet onderwijs. Laat je inspireren en download de brochure 'Leesbevordering van VMBO tot Gymnasium.

Docenten lezen mee

 • 12-15 jaar

  • Made by Indira Bekijk details

   Terra houdt van mooie kleding, ze komt dan ook regelmatig in de stad om te winkelen. Het liefst koopt ze kleding die niet zo duur is, maar als ze op reis is in India ontdekt Terra dat er een heel verhaal...

   Bekijk details van Made by Indira

  • Challenge Bekijk details

   Pas als je iets hebt meegemaakt kun je er een mening over hebben. En zo ontstaat het idee voor de challenges bij Jens, Frank en Sofie. En die challenges zijn niet mals. Tot hoe ver zou jij ermee doorgaan?

   Bekijk details van Challenge

  • De geesten van Ter Welle Bekijk details

   Je stapt een oud gebouw binnen en hoort een stem, maar ziet niets. Die stem vertelt je haar verhaal en niet veel later hoor je nog andere stemmen, die ook hun verhaal vertellen. Dat overkomt je in dit...

   Bekijk details van De geesten van Ter Welle

  • Nooit meer thuis Bekijk details

   Lily en haar familie zijn niet meer welkom in het land waar ze is opgegroeid. Samen met veel anderen vertrekken ze met de boot naar Nederland. Een land waar het allemaal heel anders is dan Lily gewend...

   Bekijk details van Nooit meer thuis

  • Door de storm Bekijk details

   Hun levens zijn totaal verschillend, maar de liefde trekt zich niets aan van die verschillen. Jake en Hannah zijn op slag verliefd. Is hun liefde sterk genoeg om ervoor te zorgen dat die verschillen hen...

   Bekijk details van Door de storm

 • 15-18 jaar

  • De acht bergen Bekijk details

   We zitten midden in de Boekenweek en dus tippen we vandaag een boek dat helemaal past bij het natuurthema van de Boekenweek: De acht bergen van Paolo Cognetti. 

   Bekijk details van De acht bergen

  • Hazelwoud Bekijk details

   ´Blijf weg uit het Hazelwoud´, zegt haar moeder vlak voor haar ontvoering. Maar Alice slaat haar raad in de wind. Hazelwoud is een spannend fantasyboek van Melissa Albert.

   Bekijk details van Hazelwoud

  • Hoor nu mijn stem Bekijk details

   Kun je het geloof waarmee je bent opgegroeid helemaal loslaten? Gina, hoofdpersoon in Hoor nu stem van Franca Treur, begint steeds meer te twijfelen. 

   Bekijk details van Hoor nu mijn stem

  • Mijn mooiste herinnering eindigt hier Bekijk details

   Mel heeft door een bipolaire stoornis last van sterk wisselende stemmingen. In Mijn mooiste herinnering eindigt hier van Eric Lindstrom krijg je een goed beeld van wat dat betekent voor haar leven. 

   Bekijk details van Mijn mooiste herinnering eindigt hier

  • De zon is ook een ster Bekijk details

   Op Valentijnsdag geven we natuurlijk een liefdesleestip. Lees in De zon is ook een ster van Nicola Yoon hoe Natasha en Daniel binnen een dag weten dat ze voor elkaar bestemd zijn. 

   Bekijk details van De zon is ook een ster

BoekToer collecties

BoekToer is een collectie die ingezet kan worden als aanvulling op de schoolbibliotheek.

Meer weten over BoekToer of een collectie aanvragen?

Stuur een mailtje naar educatie@bibliotheekwaterland.nl