De Bibliotheek en het Voortgezet onderwijs

7% van de jongeren die het voortgezet onderwijs verlaat, is laaggeletterd. Er is een duidelijke relatie tussen boeken lezen en het terugdringen van taalachterstanden. Toch grijpen steeds minder jongeren uit zichzelf naar een boek. Onderwijs en bibliotheek hebben een gemeenschappelijk doel: jongeren helpen zich te ontwikkelen tot zelfstandige, evenwichtige burgers.

Mediawijs zijn en goed kunnen lezen zijn belangrijke voorwaarden voor een geslaagde schoolcarrière. Bibliotheek Waterland wil in samenwerking met het onderwijs een bijdrage leveren aan de bevordering van het leesplezier en het verbeteren van lees- en mediavaardigheden van leerlingen.

 • E books in de klas

  Klassikaal lezen is makkelijk met e-books van de Bibliotheek. Gratis beschikbaar voor iedereen met een bibliotheekpas. De e-books zijn er voor vrijwel alle apparaten en ook beschikbaar uit Lezen voor de lijst.

  Uitleg nodig op school over klassikaal lezen met e-books? Neem contact op met onze accountmanagers.

 • Karaoke lezen

  Karaoke lezen is er voor iedereen met een leesbeperking. Met Karaokelezen krijgt je op verschillende manieren ondersteuning bij het lezen. Bijvoorbeeld door een karaokebalkje dat meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem.

 • Met de LuisterBiep app

  De gratis LuisterBiep app voor bibliotheekleden is een alternatieve en laagdrempelige manier om jongeren enthousiast te maken voor boeken en literatuur.

  Eindexamenkandidaten kunnen naast lezen ook een boek luisteren. 

Een project met de Bibliotheek? Laat je inspireren!

Het schooljaar 2016-2017 hebben wij met verschillende scholen projecten en lesprogramma’s uitgevoerd. Alles op maat en met veel enthousiasme samengesteld. Kijk wat we met andere scholen het afgelopen jaar hebben gedaan en neem een les of project van ons af...

 • Producten

  1. Poezië op de planken

   De Week van de Poëzie is een mooie aanleiding om eens aan de slag te gaan met poëzie in de klas. Er zijn kant en klare lessen beschikbaar maar je kunt ook er voor kiezen om de lessen te laten uitvoeren.

   8 november 2017

   Bekijk details van Poezië op de planken

  2. Mini boekenshow

   Weinig tijd en toch op de hoogte zijn van de nieuwste boeken voor jongeren?

   7 november 2017

   Bekijk details van Mini boekenshow

  Meer

 • Projecten

  1. Ontwerp een boekenkast

   Samenwerking in het kader van Kunst van lezen met de Technische School de Triade in Edam. De afdeling Style en Design kreeg de opdracht een boekenkast te ontwerpen voor de Bibliotheek Volendam.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Ontwerp een boekenkast

  2. Movietrader

   Mediawijsheid is een containerbegrip maar de bibliotheek heeft een aantal programma’s waar mee leerlingen in het voortgezet onderwijs tips en trucs aangereikt krijgen om zich veilig en bewust te bewegen op het internet en sociale media.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Movietrader

  3. Informatievaardigheid voor havo, vwo en vmbo

   Leerlingen googelen allemaal , maar hebben problemen met het vinden van het goede materiaal voor profiel of sectie werkstuk.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Informatievaardigheid voor havo, vwo en vmbo

  4. Project Boekvrienden vmbo

   Vmbo 3 leerlingenkader-beroeps lezen voor in groep 1-2 van het basisonderwijs en op kinderdagverblijven.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Project Boekvrienden vmbo

  5. Poezieproject havo-vwo 3

   In het kader van de vakken CKV en Nederlands hebben wij met het Don Bosco voor de klassen 3 van VWO en Havo gastlessen verzorgd over Poezië. Het thema was Honderd jaar droge voeten.

   6 juli 2016

   Bekijk details van Poezieproject havo-vwo 3

  Meer

Romanfragmenten.nl

Hoe benut je de mogelijkheden voor persoonlijke ontplooien in het literatuuronderwijs van de bovenbouw van havo en vwo? Bínnen de lessen literatuur ruimte voor een meer lezersgerichte, inhoudsvolle bespreking van gezamenlijk gelezen literatuur: door de bespreking van echte lezersvragen, het uitwisselen van leeservaringen, het vergelijken van verschillende interpretaties en oordelen.

Er is een werkgroep Praten over romanfragmenten die voorbeeldmaterialen heeft ontwikkeld. Fragmenten uit moderne romans die binnen een lesuur klassikaal te lezen en te bespreken zijn en met vragen die een open klassengesprek over de inhoud van de gelezen fragmenten kunnen bevorderen.

Meedoen aan de Landelijke campagnes

 1. Literatour

  Landelijke campagne. Boekenweek voor jongeren. Met schrijverstournee, publieksprijzen en lessen.

  9 september 2018 t/m 29 september 2018

  Bekijk details van Literatour

Meer

De accountmanager Educatie

Lilian Leber is de accountmanager Educatie voor het Voorgezetonderwijs. Wil je weten waarmee Lilian ondersteuning kan bieden? Neem contact met haar op, zij vertelt het graag.

 • mail:lleber@bibliotheekwaterland.nl
 • tel: 06 1306 7290

Boekentips najaar 2017

Boekentips voor jongeren.

Leesbevorderingsprojecten Voortgezet Onderwijs

De Stichting Lezen heeft een overzicht gemaakt van alle leesbevorderingsprojecten voor het voortgezet onderwijs. Laat je inspireren en download de brochure 'Leesbevordering van VMBO tot Gymnasium.

Docenten lezen mee

 • 12-15 jaar

  • Charlie en ik Bekijk details

   Charlie is altijd al bijzonder geweest. Hij werd veel te vroeg geboren en tegen alle verwachtingen in bleef hij in leven. Samen met zijn broer Martin maakt hij de reis van hun leven waarover Martin je...

   Bekijk details van Charlie en ik

  • Snitch Bekijk details

   Hoe is het als je beste vriendin je ineens de rug toe keert en vriendschap sluit met die nieuwe klasgenoot die jou de hele tijd treitert? Roos weet precies hoe dat voelt en reageert heftig, waardoor ze...

   Bekijk details van Snitch

  • De poppenmaker van Krakau Bekijk details

   In het begin leest dit bijzondere verhaal als een sprookje, maar wás het maar een sprookje. Karolina, een levende pop, en de poppenmaker maken heftige tijden mee als de Duitsers hun land invallen.

   Bekijk details van De poppenmaker van Krakau

  • En toen, Sheherazade, en toen? Bekijk details

   Ken je dat gevoel? Dat je graag wilt weten hoe een verhaal afloopt, het liefst zo snel mogelijk? Dat is precies wat de jonge vorst Sjahriar heel lang geleden ook voelde bij de verhalen die Sheherazade...

   Bekijk details van En toen, Sheherazade, en toen?

  • Meisjes en wetenschap Bekijk details

   Dat vrouwen ook wetenschappelijke banen kunnen hebben, onderzoek mogen doen en mogen lesgeven is lange tijd helemaal niet vanzelfsprekend geweest. Maar dankzij moedige, vastberaden vrouwen is dat inmiddels...

   Bekijk details van Meisjes en wetenschap

 • 15-18 jaar

  • Het dodenhuis Bekijk details

   Toby zit met een groep kinderen en jongeren opgesloten in een groot huis. Ze zijn Defecten en niet langer welkom in de wereld. Het dodenhuis is een nieuwe spannende YA-roman van Sarah Pinborough. 

   Bekijk details van Het dodenhuis

  • De onverklaarbare logica van mijn leven Bekijk details

   Sal zit in zijn examenjaar en piekert over de toekomst en zijn afkomst. De onverklaarbare logica van mijn leven is weer een prachtige jongerenroman van Benjamin Alire Sáenz.

   Bekijk details van De onverklaarbare logica van mijn leven

  • Een schitterende chaos Bekijk details

   Ava en Gideon lijken in niets op elkaar en toch raken ze bevriend. Ze helpen elkaar met hun problemen omgaan. Lees Een schitterende chaos van Claire Christian.

   Bekijk details van Een schitterende chaos

  • Een heel bijzonder meisje Bekijk details

   Bijna meivakantie. Een mooie tijd om voor je leeslijst te lezen. Bijvoorbeeld dit boek van Anna van Praag over een sekte: Een heel bijzonder meisje.

   Bekijk details van Een heel bijzonder meisje

  • Winger Bekijk details

   Ryan Dean vindt zichzelf een loser. Toch weet hij de mooie Annie voor zich te winnen en zijn mannetje te staan in het rugbyteam. Winger van Andrew Smith is een humoristisch verhaal over de groeipijnen...

   Bekijk details van Winger

BoekToer collecties

BoekToer is een collectie die ingezet kan worden als aanvulling op de schoolbibliotheek.

Meer weten over BoekToer of een collectie aanvragen?

Stuur een mailtje naar educatie@bibliotheekwaterland.nl