Vertelkast lenen van de bibliotheek

Het vertelkastje of Kamashibai is een klein draagbaar houten koffertje dat je kunt uitklappen. Het ziet eruit als een theatertje, waarin platen zitten die één voor één weg te schuiven zijn. Je kunt een vertelkastje met vertelplaten voor een periode van 3 weken lenen. Ook de tekst van het prentenboek wordt meegeleverd. Er zijn 17 titels beschikbaar en je kunt ze aanvragen via educatie@bibliotheekwaterland.nl

Waar is Dikkie Dik - Jet Boeke

Dikkie Dik speelt verstoppertje met zijn vriendjes. Maar niemand kan hem vinden. Waar is Dikkie Dik? Hij had zich verstopt in de wasmand en was gewoon in slaap gevallen. De oranje poes Dikkie Dik uit Sesamstraat is intussen zo beroemd dat hij eigenlijk geen verdere toelichting behoeft.

Verstoppertje/kiekeboe spelen is een geliefde bezigheid voor peuters vanaf ca. 1,5 jaar. De eenvoudige, kleurige, omkaderde en bijna paginagrote illustraties zijn uitnodigend voor peuters om te bekijken en de korte eenvoudige tekst is zalig om voor te lezen.

Ik wil de maan - Jonathan Emmett / Vanessa Cabban

Mol, die de maan voor het eerst ziet, vindt hem zo mooi dat hij hem graag wil hebben. Al zijn pogingen de maan te grijpen mislukken, zoals Konijn, Egel en Eekhoorn al hadden gezegd. Door schade en schande wijs geworden is Mol daar tenslotte ook van overtuigd. Fraai prentenboek met rustige, paginagrote illustraties uitgevoerd in nachtelijke tinten.

Inhoudelijk sluit het uitstekend aan op de belevingswereld van de al wat grotere peuter en jonge kleuter: ook zij proberen het liefst alles zelf uit! Daarbij spreekt de maan tot de verbeelding van ieder jong kind. Ook qua uitvoering is goed rekening gehouden met de perceptie van de doelgroep: wanneer Mol in zijn actie diverse keren per dubbele pagina is afgebeeld, zijn daar lijnen tussen getrokken (zoals bij een strip), zodat duidelijk is dat er niet opeens vier mollen in het spel zijn. Een fijne uitgave voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.

Kleine Kangoeroe - Guido van Genechten

Kleine Kangoeroe heeft het heel goed naar haar zin in de buidel van haar moeder, maar ze wordt steeds groter en haar moeder vindt dat het tijd wordt dat ze de wijde wereld in gaat. Moeder Kangoeroe laat zien hoe mooi die wereld buiten haar buidel is, maar Kleine Kangoeroe vindt het fladderen van vlinders niets, vindt olifanten maar stom en het zwieren van apen kan haar ook niet bekoren. De giraffen die hard kunnen rennen, vindt ze al aantrekkelijker en als ze een andere Kangoeroe springend ziet, wil ze dat ook en springt uit de buidel.

Het thema van het loslaten van de veilige situatie bij moeder is goed uitgewerkt. Het verhaal is, met een door de herhaling goed gedoseerde spanningsboog, gedegen opgebouwd en leent zich dankzij een vlotte stijl uitstekend voor voorlezen. De kleurige illustraties in gemengde techniek zijn vrij eenvoudig en volgen het verhaal, maar bieden voldoende ruimte om met kinderen verder te fantaseren.

Kleine Muis zoekt een huis - Petr Horácek

Als een kleine muis een dikke appel vindt, is het gat van zijn holletje te klein om de buit naar binnen te slepen. Tevergeefs probeert hij bij andere holbewoners onderdak te krijgen. Omdat hij zo nu en dan een hapje van zijn eigen appel neemt, passen muis en appel 's avonds in zijn eigen holletje.

Prachtig fors vierkant prentenboek met kleurige, paginagrote tekeningen die afwisselend de kleurige buitenwereld en de donkere, intieme binnenkant van een hol tonen. Doordat tussen de bladzijden een echt gat zit, kijkt de lezer als het ware door deze gaten van verschillende afmetingen de diverse holen in. De gemengde techniek, collage aangevuld door schilderen en stempelen waarbij binnen de grote vormen de details goede aandacht krijgen, maken het kijken tot een feest. De goede begeleidende tekst die is geïntegreerd in de tekening noodt tot voorlezen.

Dat ben jij Kiki - Amy Hest

Eendenkuiken Kiki zit wat sipjes voor het raam naar de regen te staren, als opa arriveert met haar baby-fotoalbum. Gezellig bekijken ze de foto's, die steeds groot op de rechterpagina zijn afgebeeld.

Dit prentenboek over Kiki en haar opa is minder sterk dan de eerdere, waarin 'problematiek' wordt besproken als zwemles, naar school, een bril, een zusje. Toch is het een geslaagde uitgave, die goed thematisch te gebruiken is om te praten over vroeger (ongrijpbaar begrip voor peuters/kleuters) of aanleiding kan zijn met het eigen baby-album aan de gang te gaan. De paginagrote illustraties in zachte lijnen en aquarel in frisse kleuren zijn aandoenlijk. Het zachtgele omslag toont enkele 'foto's' van Kiki. Voor ruim 3 t/m 5 jaar.

En nu lekker slapen, Sam! - Amy Hest / Anita Jeram

Een sfeervol vierkant prentenboek over het ritueel van het gaan slapen van beertje Sam die door zijn moeder naar bed wordt gebracht. Het bestaat uit: voorlezen, lekker instoppen, een beetje melk en vooral veel nachtzoenen.

Het verhaal is in de t.t., de tekst bestaat uit korte eenvoudige zinnen in een duidelijke letter. Er komen veel herhalingen voor in de tekst die begrijpelijk is voor het jonge kind. De illustraties lopen door over twee pagina's en bestaan uit schilderingen zonder contouren in warme kleuren. Ze zijn expressief met een nostalgisch tintje en bevatten veel grappige details. Buiten is het herfst en binnen geven de beren elkaar liefde en geborgenheid. Het verhaal biedt identificatiemogelijkheden. Geschikt om voor te lezen vanaf ca. 2,5 jaar.

Kleine ezel - Rindert Kromhout / Annemarie van Haeringen

Kleine Ezel wil alles zelf doen, ook zijn tekening naar Feestvarken brengen. Maar waar hij ook komt op zijn lange reis, nergens is het als thuis. Tenslotte valt hij in slaap op een fijn plekje dat eindelijk voelt als thuis. 's Morgens blijkt hij dan ook tegen mamma Ezel te liggen.

Ontroerend verhaal dat zowel voor de voorlezer als de voorgelezene veel herkenbare momenten zal opleveren. Grote, grove pentekeningen , aquarel ingekleurd, vaak doorlopend over twee bladzijden, versterken de tekst. Het boek ademt in tekst en prenten voor peuters de geborgenheid van bij mama thuis. Voorlezen en samen bekijken vanaf ca. 3 jaar.

Wat nu, Olivier - Phyllis Root

Het is herfst en mama en papa beer zijn bezig in de tuin. Beertje Olivier speelt rondom het huis. Dan ziet Olivier een mooi geel herfstblad en rent er achteraan. Pas als hij het blad niet meer ziet, krijgt hij in de gaten dat hij verdwaald is. Eerst gaat Olivier heel hard huilen, maar als dat niet helpt, zet hij het op een brullen. Mama en papa beer brullen terug en zo vindt Olivier de juiste weg naar huis.

Warm prentenboek in mooie herfsttinten die prachtig bij het verhaal passen. Vooral de gezichtsuitdrukkingen van Olivier zijn bijzonder treffend. Voor jonge kinderen is dit verhaal heel herkenbaar; even afgeleid zijn en weg is mama. Gelukkig komt het altijd weer goed; ook dit prentenboek heeft een voor kinderen geruststellend einde. Als Olivier nadenkt wat de beste tactiek is om zijn moeder terug te vinden, zijn er ineens vier Oliviers naast elkaar te zien. Dit kan voor jonge kinderen verwarrend zijn. Vanaf ca. 3 jaar.

Anton kan toveren - Ole Könnecke

Anton heeft een echte toverhoed en dus wil hij toveren. De boom verdwijnt niet, maar het vogeltje wel. En Lucas ook! Anton kan toveren. Zijn vrienden geloven hem niet. Tot hij Laura's vogel terugtovert. Anton kan écht toveren! Zeer herkenbaar en humoristisch verhaal waar geen woord te veel in staat. Prachtig verzorgd prentenboek met heldere illustraties die in al hun eenvoud zeer krachtig zijn.

De Wiebelbillenboogie- Guido van Genechten

Als mama even weg moet, voor haar werk ofzo, zorgt papa voor de kinderen zoals alleen papa dat kan. Binnen de kortste keren wordt het een vrolijke bende. Alles kan en alles mag. Wat zou mama daarvan vinden?

Mama Kwijt- Chris Haughton

Uiltje valt al slapend uit zijn nest en moet op zoek zijn mama. Eekhoorn zal 'm wel even helpen, maar dan moet kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven... Uiteindelijk komt het gelukkig allemaal goed, met een lekker koekje toe!  

Fiet wil rennen – Bibi Dumon Tak

Fiet houdt van rennen.
Het liefst rent hij de hele dag.
Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.
Zelfs als het regent rent Fiet.
De regen klettert dan zo lekker tegen zijn kop.
Vooral als hij hard gaat.
Maar vandaag gaat Fiet niet hard.
Hij staat zelfs bijna stil.
Het waait.
Het waait verschrikkelijk.
Maar Fiet moet en zal rennen!  

Boer Boris gaat naar zee- Ted van Lieshout en Philip Hopman

Boer Boris heeft vakantie, Boer Boris gaat naar zee. Wat neemt Boer Boris mee? In het prentenboek 'Boer Boris gaat naar zee' heeft Boer Boris vakantie. Hij
gaat lekker een dagje naar zee. Maar wat neem je dan allemaal mee? Kleding? Een emmer en een schep? Een koe? Een varken? Kippen? En wat denk je van een kast en een plant? Weet je wat? Boer Boris neemt alles mee!

Nog 100 nachtjes slapen- Milja Praagman

Wij hebben er een geitje bij - Marjet Huiberts

Sinterklaasje - Liesbeth Slegers

Krrr....okodil - Catherine Rayer