Het aanbod Primair onderwijs

Jaarlijks maken meer dan 12.000 kinderen en leerkrachten gebruik van onze programma's. Deze zijn gericht op leesplezier en mediawijsheid en vinden plaats in de Bibliotheek of op school. Met veel plezier hebben wij weer een nieuw aanbod voor jullie samengesteld. 

Meer keuze meer leesplezier!

Lezen is leuk! En, lezen is belangrijk. Kinderen die meer lezen worden beter in taal, presteren beter op school én later in de maatschappij. Maar hoe blijven leerlingen enthousiast lezen? Onder andere door steeds weer nieuwe en actuele boeken aan te bieden. Daarom hebben we voor jullie BoekToer.

Door BoekToer in te zetten haal  je voor minimaal een halfjaar extra boeken in huis. Meer keuze en dus meer leesplezier! Per schooljaar kan je met het abonnement van de school 2 BoekToer collecties GRATIS bestellen.

Tips voor de Boekenkring

De Boekenkring is een werkvorm in het basisonderwijs om met leerlingen te praten over boeken. Met een goede boekenkring maken kinderen elkaar enthousiast over boeken en krijgen ze zin om bepaalde boeken te gaan lezen. Ben je op zoek naar leuke inspirerende werkvormen voor de Boekenkring?

Download hier de tips.

De leukste nieuwe (voor)leestips speciaal geselecteerd door de Bibliotheek. Download hieronder de lijsten. Matilda presenteert en Tom en Pippo.

Download de lijsten met tips

Nieuwe boeken voor 6-12 jaar

 • De jongen die draken kweekte Bekijk details

  Tomas heeft een opa die twinkelt, een zusje van drie genaamd Lolli, een vader die altijd een koptelefoon op heeft en een moeder die dierenarts is. En een moestuin vol drakenplanten.

  Bekijk details van De jongen die draken kweekte

 • Naar het noorden Bekijk details

  Jaap, zijn grote zus Nel en kleine Kees hebben honger. Het is oorlog en er is geen geld. Hun ouders doen hun uiterste best voor hen te zorgen, maar uiteindelijk vinden ze het beter als de kinderen naar...

  Bekijk details van Naar het noorden

 • Kwie kwie kwie kwie kwie Bekijk details

  Sommige vogels kunnen metselen, andere hebben een ingebouwde airbag of radar en weer andere hebben een talent voor het imiteren van geluiden. Vogelaar en bioloog Camilla Dreef houdt van vogels bekijken....

  Bekijk details van Kwie kwie kwie kwie kwie

 • Brugpieper Roos Vink: Ukkepuk! Bekijk details

  Zit jij in groep acht, dan zijn dit je laatste weken op de basisschool. Je weet vast al naar welke middelbare school je gaat, misschien ben je al gaan kennismaken. Deze grappige stripjes zijn dan iets...

  Bekijk details van Brugpieper Roos Vink: Ukkepuk!

 • Bo bouwt een boot Bekijk details

  Als je brug wordt gesloopt, en je wilt naar de overkant van de rivier, wat doe je dan? Je kunt zwemmen, proberen te springen, of omlopen tot de volgende brug. Bo niet, die stroopt haar mouwen op en bouwt...

  Bekijk details van Bo bouwt een boot

Makkelijk Lezen Pakketten

Voor kinderen die moeite hebben met lezen of lezen niet leuk vinden, kun je een Makkelijk lezen pakket op maat aanvragen.

De accountmanagers Educatie

Annemarie van Heems - Lilian Leber - Ellen Otten - Claire Beversen Wil je weten wat wij voor jouw basisschool kunnen doen? Maak een afspraak

 • Mail: educatie@bibliotheekwaterland.nl
 • Tel: 0299 454073

Agenda Schooljaar 2018-2019

 1. Training ouders in de schoolbibliotheek

  Een uitgebreide schoolbibliotheek vergroot het leesplezier op school. Hoe zorg je dat de vrijwilligers in de schoolbibliotheek goed geïnformeerd zijn over hoe een volwaardige bibliotheekvoorziening gerund...

  Van 09:30 tot 12:00

  Bibliotheek Purmerend

  vr 09 nov

 2. Inspiratiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen

  Workshop voor leerkrachten groep 1 en 2 en pedagogisch medewerkers in peuterspeelzaal en kinderopvang.

  Van 19:30 tot 21:30

  Bibliotheek Purmerend

  do 17 jan

 3. Regionale voorrondes Nationale Voorleeswedstrijd

  Misschien strijdt de voorleeskampioen van jouw school ook wel mee in de regionale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd voor een plek in de finale.

  1 februari 2019 t/m 1 maart 2019

  Regio Waterland

  01 feb t/m 01 mrt

 4. Open Boek-opleiding leescoordinatoren basisonderwijs

  De cursus Open Boek is bedoeld om leerkrachten te scholen de taak van Leescoördinator op een basisschool vorm te geven. In het voorjaar 2019 starten wij een nieuwe cursus van 5 bijeenkomsten op woensdagmiddag....

  Van 14:30 tot 17:00

  Bibliotheek Purmerend

  do 21 mrt

Meer

Agenda Schooljaar 2018-2019

Leesmonitor op jouw school

Wat lezen jouw leerlingen graag? Worden ze thuis voorgelezen, hebben ze plezier in lezen en is het aanbod op school en thuis voldoende? Meten is weten en met de Leesmonitor is dit een peulenschil.  

Heb je belangstelling voor de Leesmonitor Primair onderwijs? Stuur even een berichtje naar educatie@bibliotheekwaterland.

De Bibliotheek op School (SchoolWise)

SchoolWise is modern en veelzijdig en sluit volledig aan bij de belevingswereld en de vaardigheden van de huidige generatie leerlingen, een generatie die opgroeit met digitale media en internet. SchoolWise is aantrekkelijk vormgegeven en staat in verbinding met het systeem van Bibliotheek Waterland.