Lezing over Chopin

24 januari 2019, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Landsmeer

Kosten: € 5,00 voor leden € 7,50 voor niet-leden

Heb je kaartjes voor het Zondagmiddagconcert van 27 januari? Verdiep je dan vooraf in de pianoacrobaten van de 19e eeuw.

Chopin haatte niets zozeer als de Russen, die zijn vaderland onderdrukten. Doordat hij weigerde zich als ‘Russisch’ onderdaan te laten benoemen kon hij geen paspoort krijgen, waarmee terugkeren naar zijn vaderland onmogelijk werd.  Hij verliet Wenen - waar Poolse vluchtelingen niet uitzonderlijk geliefd waren - en belandde in de Parijse salons, waar hij furore maakte.

Aan de hand van pianomuziek van Liszt en Chopin en hun minder bekende collega’s belichten we in deze lezing het leven van een negentiende-eeuwse klaviervirtuoos. En passant krijgen we een inkijkje in het culturele leven in Parijs, waar iedereen elkaar natuurlijk kende. Zo liet de  grote schilder Delacroix ons een frappant portret van Chopin na. Natuurlijk gaan we ook in op de werken die Nicolas van Poucke op het concert van 27 januari voor ons in Landsmeer  ten gehore zal brengen. Maar ook als je niet naar het concert gaat is deze lezing de moeite waard.

www.zondagmiddagconcerten.nl