Burger collectioneur

De bibliotheekcollectioneurs met Sara in het midden

De Bibliotheek stelt jaarlijks iemand aan die 100 euro krijgt om boeken te kopen voor de collectie. Deze burger collectioneur mag boeken uitzoeken die nog niet (of onvoldoende) in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daarin niet mogen ontbreken.

De keuze van Sara

Sara Mars maakt deel uit van de boekenclub 'Keihard Boeken'. Een groep vrienden, minimaal 4 en maximaal 7, die eens in de zoveel weken bij elkaar komen om een (democratisch gekozen) boek te bespreken. De boekenclub heeft Sara al heel wat nieuwe ervaringen opgeleverd met boeken die ze anders wellicht nooit gelezen zou hebben. Sara: 'Sowieso zorgt regelmatig lezen ervoor dat je meer boeken wil verslinden, want op het lijstje voor de Bibliotheek staan ook boeken die ik buiten de boekenclub om heb gelezen".

De boeken van Sara

De recensies van Sara

 

Nights at the circus - Angela Carter

Deze lezen we nu. De bijeenkomst is al twee keer verzet, maar eind november komen we eindelijk weer bij elkaar om het hierover te hebben. Ik heb het inmiddels uit, dit bizarre verhaal over een circusacrobate die geboren werd met vleugels. Een opvallende verschijning, vindt ook de Amerikaanse journalist die zijn hele leven overhoop gooit om met deze Fevvers en haar circus naar Rusland en Siberië te reizen.


FDR - Jean Edward Smith

Geen boekenclubboek maar zo'n fijne vuistdikke biografie die ik al een paar jaar af en toe erbij pak om iets te lezen over hoe staatsmannen vroeger waren, voor de tijd van 'doe zelf normaal' en schreeuwen om je zin te krijgen.
Fight Club - Chuck PalahniukPalahniuk is zo'n schrijver die eigenlijk niet bij me past en wiens boeken me toch mateloos fascineren, omdat ze uitblinken in grofheden en geweld. Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag, want je valt van de ene smerigheid in de andere. Los van het feit dat de personages elkaar doorlopend de hersens inslaan, maken ze bijvoorbeeld ook zeep van uitgezogen (menselijk) liposuctievet. De verfilming met Brad Pitt is zeker ook de moeite waard!


Water voor de olifanten - Sara Gruen

Dit is zo'n boek dat je na het lezen voor een tijdje verpest voor alle andere boeken. Een hoogbejaarde circusartiest (ik weet ook niet wat ik daarmee heb...) kijkt terug op zijn leven bij een Amerikaans circus begin twintigste eeuw. De wreedheden - mensen werden soms zonder pardon van de trein gegooid als ze zich niet aan de regels hielden - maar vooral de liefde zijn me bijgebleven. Romantisch en meeslepend. De verfilming heb ik niet durven kijken omdat die nooit kan tippen aan mijn verbeelding...


Onderschat Nederland - Diederik Samwel

Het enige non-fictieboekje op mijn lijst, waarin aandacht wordt besteed aan 80 Nederlandse plaatsen die je niet direct zou willen bezoeken, maar die 'toch best de moeite waard zijn'. Eén daarvan? Purmerend. Wij Purmerenders weten natuurlijk dat Purmerend wel meer dan 'de moeite waard' is, maar fijn dat deze boodschap nu verder gedeeld wordt. Laat je verrassen door de verborgen parels die ons land nog meer rijk is. En Den Helder :)

Wil je ook een keer collectioneren?

Dat kan! Stuur een mail naar collectie@bibliotheekwaterland.nl