Podcasts

In de podcast What the BIEB?! zitten aan tafel: Norbert van Halderen en Sylvia Bakker (Bibliotheek Waterland), Chantal Trigallez (Westfriese Bibliotheken). Zij bespreken actuele onderwerpen en maatschappelijke thema's uit de wereld van de bibliotheek.

Wil je meer luisteren? Want behalve een luisterboek gaat er natuurlijk niets boven een boekenpodcast.

Voor vragen of suggesties over deze podcast kun je mailen naar podcast@bibliotheekwaterland.nl.

Beluister alle What the Bieb! podcasts


Podcast What the BIEB?!

#19 De lol van lezen!

We zijn bij het gemeentehuis van Edam-Volendam! Om te kijken bij de Escape Caravan. Tijdens De Week van Lezen en Schrijven laat deze speciale escape room zien hoe moeilijk het is voor mensen die laaggeletterd zijn. Burgemeester Lieke Sievers stapte in de caravan.

Sylvia Bakker en Norbert van Halderen (directeur Bibliotheek Waterland) hebben een bijzonder gesprek met de “burgermoeder”. 

Luister deze podcast

#20 Positieve Gezondheid!

Kom eens langs bij De Tweede Verdieping! We kregen een uitnodiging van de Bibliotheek van Nieuwegein, om een podcast te maken over Positieve Gezondheid en de rol van de bibliotheek.

In theater De Kom gaat Sylvia Bakker in gesprek met Roel Zuidhof (directeur) en Gina van de Berg (programmaleider). Luister naar de kippenvel-verhalen.

 

Luister deze podcast

#21 Kinderboekenspecial voor de feestdagen!

Sinterklaas en Kerst staan voor de deur dus we bespreken kinderboeken! Met handige cadeautips van de experts. Zodat je weet wat je kunt kopen in de feestmaand december.


Ellen Otten en Anouk Loer van Bibliotheek Waterland geven deskundig advies over kinderboeken. In de bibliotheek maar ook op scholen. Hun missie: kinderen, ouders en scholen enthousiast maken over boeken en lezen.

Luister deze podcast

#17 Supergeheime opening bibliotheek Wognum was een feest!

Een terugblik met Joset: zij was namens GemeenteBelangen acht jaar lang verantwoordelijk voor de bibliotheken in de gemeente Medemblik. Het was een onstuimige periode met bezuinigingen maar ook Westfriese samenwerking.

Sylvia, Norbert en Joset lezen elk een fragment voor uit “Ode aan mijn Medemblik”, van Mieke De Beer-Koomen. Zij is de Dichter van Medemblik.

Luister deze podcast

#18 Minister Wiersma houdt van razendsnel boeken luisteren

Een speciale episode: Dennis Wiersma is te gast! De minister voor Primair en Voorgezet onderwijs vindt de rol van de bibliotheken erg belangrijk. Er zijn veel kinderen die (nog) geen plezier hebben in lezen en dat moet veranderen. 

Wat leest een minister? Minder romans en meer boeken voor zelfontplooiing. Wiersma blijkt een groot fan van luisterboeken. 

Luister deze podcast

Bekijk de opname van podcast #18 op Youtube

Deze episode is ook gefilmd. Bekijk 'm op YouTube. What the Bieb?! Is een initiatief van Bibliotheek Waterland en de Westfriese Bibliotheken. Productie: Menno Swart

#14 Vluchtelinge Hawa: "de bibliotheek is mijn tweede huis"

Maar liefst VIER gasten in deze episode! Sylvia en Norbert praten met Emelie (13), Lizi (12) en Samantha (12) over de bibliotheek en hun favoriete boeken en schrijvers. 

Hawa, een vluchtelinge uit Soedan, leerde als zogeheten “taalvraagster” Nederlands spreken in de bibliotheek. Hawa heeft een boek geschreven over haar verblijf in ons land en de dingen die ze heeft geleerd.

 

Luister deze podcast

#15 Math Göbbels te gast bij de gezelligste podcast van Nederland!

Math Göbbels werkt al jaren in de bibliotheeksector, hij zat bij de ziekenhuisomroep en maakt de podcast: “De Bieb is Meer”. 

De bibliotheek staat in het teken van Zomerlezen: je kunt boeken langer lenen tijdens je vakantie. In de vestigingen en op de website van de bibliotheek kun je leestips vinden en Norbert heeft ook een boekentip.

 

Luister deze podcast

#16 Klooien in de Bibliotheek Medemblik en leestips voor John de Mol

Norbert van Halderen en Sylvia Bakker praten met Rika en Lisa. Rika is medewerker van het eerste uur en regelt bijna alles, van boeken uitpakken tot koffie schenken voor de gezelligheid.

Een opvallend initiatief van Lisa, programmamaker: de Leestips voor John de Mol. Een speciale leestafel naar aanleiding van het thema grensoverschrijdend gedrag.

 

Luister deze podcast

#11 Boekenmaand: jongeren over hun eerste (boeken)liefde

De Boekenweek begint pas op 9 april maar in de vestigingen van Bibliotheek Waterland is het nú al BoekenMAAND! Met een bijzonder thema dit jaar: "Ode aan de Eerste Liefde".

Aan tafel in Purmerend zitten Berber van den Essenburg (23) uit Edam-Volendam en Alexander Bakker (25) uit Landsmeer. Over mooie geluksmomenten en favoriete boeken over liefde.

Luister deze podcast

#12 Bibliotheek Waterland helpt vuchtelingen uit Oekraïne

Medewerkers van de Bibliotheek Waterland zorgen ervoor dat gevluchte Oekraïners boeken kunnen lezen. Zo is er een pop-up bibliotheek neergezet bij het hotel waar ze verblijven. 

Frontoffice medewerkers Angelique en Noor schuiven aan om te praten over hun werk. Ze vertellen dat er meer belangstelling is voor boeken over Rusland, Oekraïne en politiek.

Luister deze podcast

#13 Bibliotheek helpt scholieren tijdens examentijd

Norbert vertelt over een nieuw project: een speciale herinneringskast voor demente ouderen. Voor veel jongeren is het bijna examentijd en de bibliotheek helpt hen bij het leren. 

Sylvia zoekt schooldirecteuren die aanwezig willen zijn tijdens een opname van deze podcast. Om te bespreken hoe de bibliotheek nog meer ondersteuning kan bieden aan de scholen.

Luister deze podcast

Leve(n) Lezen

Logo Het leesvirus

Leesfanaten Nynke en Marit praten met schrijvers over welke boeken zíj graag lezen. “Jean-Paul Sartre of Saskia Noort / of hebben we er nog nooit van gehoord?”

Luister naar Leve(n) Lezen

Onze Boekencast

Logo Onze Boekencast

Spannende thrillers, magische fantasy, pakkende romans. De makers van Onze Boekencast bespreken boeken boven een kop thee. Podcast met gezellige sfeer, ongeacht de sfeer van het besproken boek. 

Luister naar Onze Boekencast

OZNEQB

Logo Tussen de regels

Waar vind je goede boeken met LHBTI+-personages? Anne (zij/haar) en Artemisa (zij/haar) zijn jouw gids. Elke aflevering bespreken ze queer boeken rond thema’s, van ‘Historische Fictie’ tot ‘Found Family’.

Luister naar OZNEQB

De Poëziepodcast

Logo Het leesvirus

Podcast over dichters en hun gedichten, over de wereld waar dichters hun poëzie vandaan halen. Daan Doesborgh bespreekt met zijn gast één gedicht van die dichter zelf en één gedicht van een andere poëet.

Luister naar De Poëziepodcast

Tussen de regels

Logo Tussen de regels

Podcast van NRC over de beste en belangrijkste boeken van dit moment. De boekenredacteuren van de krant nemen wekelijks een boek onder de loep. In de sfeer van een literaire salon.

 

Luister naar Tussen de regels

Een Wereld Aan Literatuur

Logo Onze Boekencast

Jane Austen, Lev Tolstoj, Franz Kafka, Plato. Timon Beeftink bespreekt elke aflevering een klassieker uit de wereldliteratuur. Wat hebben deze klassiekers ons nu nog te vertellen?

 

Luister naar EWAL

De Perfecte Podcast

Een podcast van en voor liefhebbers van Suske en Wiske. Maker Koen Maas behandelt alle aspecten van "de beste strip van het westelijk halfrond". Luister naar interviews met fans, tekenaars en verzamelaars.  

Luister naar De Perfecte Podcast

Hard Gras

'Het voetbaltijdschrift voor lezers' is er nu ook voor luisteraars. Oudgedienden van Hard Gras als Hugo Borst en Henk Spaan praten over (de schoonheid van) het actuele voetbal met schrijvende gasten. Kibbelen over clubliefde op hoog niveau.   

Luister naar Hard Gras Podcast

Op zoek naar Oranje

Richting het WK voetbal slaan de KB en Santos Football Planet de handen ineen. In deze podcast praten de makers van Santos met voetbalschrijvers als Willem Vissers, Auke Kok en meer. Elke week een nieuwe podcast, vers van de pers!

Luister naar Op Zoek Naar Oranje

FixDit Podcast

Moderne klassiekers geschreven door vrouwen, besproken door vrouwen. De Gids maakt deze podcast met schrijverscollectief FixDit. Elke twee maanden staat een klassieker centraal. Romans van Hella S. Haasse en Andreas Burnier kwamen al aan bod.

Luister naar de FixDit Podcast

Lezen is vurrukkulluk!

Boekenpodcast uit het hoge noorden. Roos Custers en Willem Goedhart, die eerder de podcast van literair weblog Tzum maakten, bespreken in een Groningse boekwinkel een nieuw boek. Elke laatste donderdag van de maand een nieuwe aflevering!

Luister naar Lezen is vurrukkulluk!


Podcasts van bibliotheken

De Bibliotheekcast

Logo De Bibliotheekcast

Een podcast van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland over leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan.
 

Luister naar De Bibliotheekcast

In Gesprek Met De Stad

Logo In Gesprek Met De Stad

Een podcast van de Bibliotheek AanZet over maatschappelijke onderwerpen die in de regio Dordrecht spelen.
 

Luister naar In Gesprek Met De Stad

What de BIEB?!

Een podcast van de Bibliotheek Waterland en Westfriese Bibliotheken over actuele thema's in de bibliotheek.

 

Luister naar What the BIEB?!

Leesvoer Nieuwe Veste

logo Leesvoer Nieuwe Veste

Een podcast van Nieuwe Veste Bibliotheek Breda over boeken rond een maandelijks thema.
 

Luister naar Leesvoer Nieuwe Veste

Media Ouders

logo Media Ouders

Balans vinden in het mediagedrag van kinderen is lastig. Deze podcast van de Bibliotheek helpt ouders daarbij.
 

Luister naar Media Ouders

Boekenpodcasts voor jongeren

Podcasts over boeken. Voor de jongste lettervreters tot young adults, voor leesbeesten en luistervinken.

Je moet je BOEK houden!

Logo De Grote Vriendelijke Podcast

Leesplezier aanwakkeren staat voorop in deze podcast van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB). Bibliothecaris Merel Kuitert en radiomaker Sander Stekelenburg helpen jongeren bij hun keuze voor een goed boek. En als je dat eenmaal hebt... moet je je BOEK houden!
 

Luister Je moet je BOEK houden!

Leesbeesten & Luistervinken

Logo Leesbeesten & Luistervinken

In iedere aflevering van deze podcast is een schrijver te gast. De jonge presentatoren stellen vragen en geven ook zelf boekentips. Een kinderboekenpodcast voor groep 6, 7 en 8, gemaakt door Cubiss en Radiorakkers.


 

Luister Leesbeesten & Luistervinken

De Waanzinnige Podcast

Logo De Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In maximaal 10 minuten vertelt een kind over een lievelingsboek. Ook wordt er een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat één op de drie kinderen het boek wil gaan lezen.
 

Luister De Waanzinnige Podcast