Podcasts

In de podcast What the BIEB?! zitten aan tafel: Norbert van Halderen en Sylvia Bakker (Bibliotheek Waterland), Chantal Trigallez (Westfriese Bibliotheken). Zij bespreken actuele onderwerpen en maatschappelijke thema's uit de wereld van de bibliotheek.

Wil je meer luisteren? Want behalve een luisterboek gaat er natuurlijk niets boven een boekenpodcast.

Voor vragen of suggesties over deze podcast kun je mailen naar podcast@bibliotheekwaterland.nl.

Beluister alle What the Bieb! podcasts


Podcast What the BIEB?!

#25 Dolf Jansen: broertje helpt mijn poezie om zeep!

Dolf Jansen en Jim Jansen zijn te gast! Jim - hoofdredacteur van New Scientist - leest een gedicht voor van zijn broer. Dat loopt niet helemaal soepel, vindt Dolf.

Je kunt de podcast ook bekijken via Youtube.

Luister deze podcast

#26 Fijne plek voor jongeren in bieb Stede Broec

Ze zijn laaiend enthousiast! Lisa en Amber van de Westfriese Bibliotheken hebben in no-time een mooie plek opgebouwd voor jongeren in de bieb van Stede Broec.

Je kunt de podcast ook bekijken via Youtube.

Luister deze podcast

#27 Lale Gül over bekend zijn, de bieb en haar nieuwe boek!

Het is Boekenweek! Lale Gül is te gast in onze podcast, bekend van haar bestseller "Ik Ga Leven".

Je kunt de podcast ook bekijken via Youtube.

Luister deze podcast

#22 Betoverende verhalen uit de 19e eeuw

We maken deze episode vanuit een unieke plek: de Artis Bibliotheek. Hier stap je de 19e eeuw binnen, de geschiedenis wordt tastbaar. 

Je kunt de podcast ook bekijken via Youtube.

Luister deze podcast

#23 Door de bibliotheek zijn we beter geworden op school!

Jonge podcastmakers aan tafel! Lorin (10 jaar) en Ökyü (12 jaar) vertellen hoe leuk het is om zelf een podcast te maken. 

Je kunt de podcast ook bekijken via Youtube.

Luister deze podcast

#24 2022 Wrapped! alle hoogtepunten en veel boeken

2022 Wrapped! Episode 24 is ons jaaroverzicht, een samenvatting met alle leuke en bijzondere hoogtepunten.

Je kunt de podcast ook bekijken via Youtube.

Luister deze podcast

#19 De lol van lezen!

We zijn bij het gemeentehuis van Edam-Volendam! Om te kijken bij de Escape Caravan. Tijdens De Week van Lezen en Schrijven laat deze speciale escape room zien hoe moeilijk het is voor mensen die laaggeletterd zijn. Burgemeester Lieke Sievers stapte in de caravan.

Sylvia Bakker en Norbert van Halderen (directeur Bibliotheek Waterland) hebben een bijzonder gesprek met de “burgermoeder”. 

Luister deze podcast

#20 Positieve Gezondheid!

Kom eens langs bij De Tweede Verdieping! We kregen een uitnodiging van de Bibliotheek van Nieuwegein, om een podcast te maken over Positieve Gezondheid en de rol van de bibliotheek.

In theater De Kom gaat Sylvia Bakker in gesprek met Roel Zuidhof (directeur) en Gina van de Berg (programmaleider). Luister naar de kippenvel-verhalen.

 

Luister deze podcast

#21 Kinderboekenspecial voor de feestdagen!

Sinterklaas en Kerst staan voor de deur dus we bespreken kinderboeken! Met handige cadeautips van de experts. Zodat je weet wat je kunt kopen in de feestmaand december.


Ellen Otten en Anouk Loer van Bibliotheek Waterland geven deskundig advies over kinderboeken. In de bibliotheek maar ook op scholen. Hun missie: kinderen, ouders en scholen enthousiast maken over boeken en lezen.

Luister deze podcast

#17 Supergeheime opening bibliotheek Wognum was een feest!

Een terugblik met Joset: zij was namens GemeenteBelangen acht jaar lang verantwoordelijk voor de bibliotheken in de gemeente Medemblik. Het was een onstuimige periode met bezuinigingen maar ook Westfriese samenwerking.

Sylvia, Norbert en Joset lezen elk een fragment voor uit “Ode aan mijn Medemblik”, van Mieke De Beer-Koomen. Zij is de Dichter van Medemblik.

Luister deze podcast

#18 Minister Wiersma houdt van razendsnel boeken luisteren

Een speciale episode: Dennis Wiersma is te gast! De minister voor Primair en Voorgezet onderwijs vindt de rol van de bibliotheken erg belangrijk. Er zijn veel kinderen die (nog) geen plezier hebben in lezen en dat moet veranderen. 

Wat leest een minister? Minder romans en meer boeken voor zelfontplooiing. Wiersma blijkt een groot fan van luisterboeken. 

Luister deze podcast

Bekijk de opname van podcast #18 op Youtube

Deze episode is ook gefilmd. Bekijk 'm op YouTube. What the Bieb?! Is een initiatief van Bibliotheek Waterland en de Westfriese Bibliotheken. Productie: Menno Swart

#14 Vluchtelinge Hawa: "de bibliotheek is mijn tweede huis"

Maar liefst VIER gasten in deze episode! Sylvia en Norbert praten met Emelie (13), Lizi (12) en Samantha (12) over de bibliotheek en hun favoriete boeken en schrijvers. 

Hawa, een vluchtelinge uit Soedan, leerde als zogeheten “taalvraagster” Nederlands spreken in de bibliotheek. Hawa heeft een boek geschreven over haar verblijf in ons land en de dingen die ze heeft geleerd.

 

Luister deze podcast

#15 Math Göbbels te gast bij de gezelligste podcast van Nederland!

Math Göbbels werkt al jaren in de bibliotheeksector, hij zat bij de ziekenhuisomroep en maakt de podcast: “De Bieb is Meer”. 

De bibliotheek staat in het teken van Zomerlezen: je kunt boeken langer lenen tijdens je vakantie. In de vestigingen en op de website van de bibliotheek kun je leestips vinden en Norbert heeft ook een boekentip.

 

Luister deze podcast

#16 Klooien in de Bibliotheek Medemblik en leestips voor John de Mol

Norbert van Halderen en Sylvia Bakker praten met Rika en Lisa. Rika is medewerker van het eerste uur en regelt bijna alles, van boeken uitpakken tot koffie schenken voor de gezelligheid.

Een opvallend initiatief van Lisa, programmamaker: de Leestips voor John de Mol. Een speciale leestafel naar aanleiding van het thema grensoverschrijdend gedrag.

 

Luister deze podcast

#11 Boekenmaand: jongeren over hun eerste (boeken)liefde

De Boekenweek begint pas op 9 april maar in de vestigingen van Bibliotheek Waterland is het nú al BoekenMAAND! Met een bijzonder thema dit jaar: "Ode aan de Eerste Liefde".

Aan tafel in Purmerend zitten Berber van den Essenburg (23) uit Edam-Volendam en Alexander Bakker (25) uit Landsmeer. Over mooie geluksmomenten en favoriete boeken over liefde.

Luister deze podcast

#12 Bibliotheek Waterland helpt vuchtelingen uit Oekraïne

Medewerkers van de Bibliotheek Waterland zorgen ervoor dat gevluchte Oekraïners boeken kunnen lezen. Zo is er een pop-up bibliotheek neergezet bij het hotel waar ze verblijven. 

Frontoffice medewerkers Angelique en Noor schuiven aan om te praten over hun werk. Ze vertellen dat er meer belangstelling is voor boeken over Rusland, Oekraïne en politiek.

Luister deze podcast

#13 Bibliotheek helpt scholieren tijdens examentijd

Norbert vertelt over een nieuw project: een speciale herinneringskast voor demente ouderen. Voor veel jongeren is het bijna examentijd en de bibliotheek helpt hen bij het leren. 

Sylvia zoekt schooldirecteuren die aanwezig willen zijn tijdens een opname van deze podcast. Om te bespreken hoe de bibliotheek nog meer ondersteuning kan bieden aan de scholen.

Luister deze podcast


Podcasts van bibliotheken

De Bibliotheekcast

Logo De Bibliotheekcast

Een podcast van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland over leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan.
 

Luister naar De Bibliotheekcast

In Gesprek Met De Stad

Logo In Gesprek Met De Stad

Een podcast van de Bibliotheek AanZet over maatschappelijke onderwerpen die in de regio Dordrecht spelen.
 

Luister naar In Gesprek Met De Stad

What de BIEB?!

Een podcast van de Bibliotheek Waterland en Westfriese Bibliotheken over actuele thema's in de bibliotheek.

 

Luister naar What the BIEB?!

Boekenpodcasts voor jongeren

Podcasts over boeken. Voor de jongste lettervreters tot young adults, voor leesbeesten en luistervinken.