Podcasts

In de podcast What the BIEB?! zitten aan tafel: Norbert van Halderen en Sylvia Bakker (Bibliotheek Waterland), Chantal Trigallez (Westfriese Bibliotheken). Zij bespreken actuele onderwerpen en maatschappelijke thema's uit de wereld van de bibliotheek.

Wil je meer luisteren? Want behalve een luisterboek gaat er natuurlijk niets boven een boekenpodcast. 

Beluister alle What the Bieb! podcasts


Podcast What the BIEB?!

#17 Supergeheime opening bibliotheek Wognum was een feest!

Een terugblik met Joset: zij was namens GemeenteBelangen acht jaar lang verantwoordelijk voor de bibliotheken in de gemeente Medemblik. Het was een onstuimige periode met bezuinigingen maar ook Westfriese samenwerking.

Sylvia, Norbert en Joset lezen elk een fragment voor uit “Ode aan mijn Medemblik”, van Mieke De Beer-Koomen. Zij is de Dichter van Medemblik.

#14 Vluchtelinge Hawa: "de bibliotheek is mijn tweede huis"

Maar liefst VIER gasten in deze episode! Sylvia en Norbert praten met Emelie (13), Lizi (12) en Samantha (12) over de bibliotheek en hun favoriete boeken en schrijvers. 

Hawa, een vluchtelinge uit Soedan, leerde als zogeheten “taalvraagster” Nederlands spreken in de bibliotheek. Hawa heeft een boek geschreven over haar verblijf in ons land en de dingen die ze heeft geleerd.

 

#15 Math Göbbels te gast bij de gezelligste podcast van Nederland!

Math Göbbels werkt al jaren in de bibliotheeksector, hij zat bij de ziekenhuisomroep en maakt de podcast: “De Bieb is Meer”. 

De bibliotheek staat in het teken van Zomerlezen: je kunt boeken langer lenen tijdens je vakantie. In de vestigingen en op de website van de bibliotheek kun je leestips vinden en Norbert heeft ook een boekentip.

 

#16 Klooien in de Bibliotheek Medemblik en leestips voor John de Mol

Norbert van Halderen en Sylvia Bakker praten met Rika en Lisa. Rika is medewerker van het eerste uur en regelt bijna alles, van boeken uitpakken tot koffie schenken voor de gezelligheid.

Een opvallend initiatief van Lisa, programmamaker: de Leestips voor John de Mol. Een speciale leestafel naar aanleiding van het thema grensoverschrijdend gedrag.

 

#13 Bibliotheek helpt scholieren tijdens examentijd

Norbert vertelt over een nieuw project: een speciale herinneringskast voor demente ouderen. Voor veel jongeren is het bijna examentijd en de bibliotheek helpt hen bij het leren. 

Sylvia zoekt schooldirecteuren die aanwezig willen zijn tijdens een opname van deze podcast. Om te bespreken hoe de bibliotheek nog meer ondersteuning kan bieden aan de scholen.

#12 Bibliotheek Waterland helpt vuchtelingen uit Oekraïne

Medewerkers van de Bibliotheek Waterland zorgen ervoor dat gevluchte Oekraïners boeken kunnen lezen. Zo is er een pop-up bibliotheek neergezet bij het hotel waar ze verblijven. 

Frontoffice medewerkers Angelique en Noor schuiven aan om te praten over hun werk. Ze vertellen dat er meer belangstelling is voor boeken over Rusland, Oekraïne en politiek.

#11 Boekenmaand: jongeren over hun eerste (boeken)liefde

De Boekenweek begint pas op 9 april maar in de vestigingen van Bibliotheek Waterland is het nú al BoekenMAAND! Met een bijzonder thema dit jaar: "Ode aan de Eerste Liefde".

Aan tafel in Purmerend zitten Berber van den Essenburg (23) uit Edam-Volendam en Alexander Bakker (25) uit Landsmeer. Over mooie geluksmomenten en favoriete boeken over liefde.

Het leesvirus

Logo Het leesvirus

Olaf Koens, Ronit Palache en Stefan de Vries zijn alle drie besmet met het leesvirus. Ze praten over de boeken die ze lezen in tijden van quarantaine.

Onze Boekencast

Logo Onze Boekencast

Spannende thrillers, indrukwekkende romans en magische fantasyverhalen. Een gezellige podcast met boeken en thee, geproduceerd door Studio Lijn 14.

Tussen de regels

Logo Tussen de regels

De podcast van NRC over belangrijke en spraakmakende boeken. Boekenchef Michel Krielaars en zijn collega's nemen wekelijks een boek onder de loep.


Podcasts van bibliotheken

Biep biep

Logo Biep Biep

Een podcast van de Bibliotheek Utrecht met verschillende programma's. Van talkshows tot lezingen en van boekenclubs tot theaterstukken.
 

Biebcast

Logo BiebCast

Een podcastserie van de Bibliotheek Venlo voor en door jongeren. Over allerlei thema's die jongeren bezighouden: van eenzaamheid tot gender.
 

Bibliotheek Den Haag

Logo Bibliotheek Den Haag

De podcast van Bibliotheek Den Haag. Schrijvers, dichters en denkers gaan met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving.
 

De Bibliotheekcast

Logo De Bibliotheekcast

Dit is de podcast van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Over voorlezen, leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan.
 

In Gesprek Met De Stad

Logo In Gesprek Met De Stad

Een podcast van de Bibliotheek AanZet over maatschappelijke onderwerpen die in de regio Dordrecht spelen.
 

Leesvoer Nieuwe Veste

logo Leesvoer Nieuwe Veste

De podcast van Nieuwe Veste Bibliotheek Breda over boeken rond een maandelijks thema.
 

Media Ouders

logo Media Ouders

Als ouder kan het lastig zijn een balans te vinden in het mediagedrag van je kinderen. Deze podcast van De Bibliotheek kan je daarbij helpen.

Boekenpodcasts voor jongeren

De GVP

Logo De Grote Vriendelijke Podcast

De eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Jaap Friso en Bas Maliepaard bespreken in elke uitzending een aantal recente boeken of opvallende zaken uit de wereld van het kinderboek. Aansluitend interviewen ze een schrijver, illustrator, vertaler, uitgever of een ander boekenmens.
 

De Waanzinnige Podcast

Logo De Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In maximaal 10 minuten vertelt een kind over een lievelingsboek. Ook wordt er een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat één op de drie kinderen het boek wil gaan lezen.
 

Leesbeesten & Luistervinken

Logo Leesbeesten & Luistervinken

In iedere aflevering van deze podcast is een schrijver te gast. De jonge presentatoren stellen vragen en geven ook zelf boekentips. Een kinderboekenpodcast voor groep 6, 7 en 8, gemaakt door Cubiss en Radiorakkers.