LEES - Een oproep tot een leesoffensief

Gepubliceerd op: 11 december 2019 15:41

Ministers Van Engelshoven en Slob (onderwijs) roepen op tot een leesoffensief. De leesmotivatie en het leesplezier van leerlingen daalt en dat heeft invloed op de leesvaardigheid. Die trend willen de ministers van onderwijs keren met een offensief.

Stimuleren van lezen

als aanvulling op andere bestaande manieren om lezen te stimuleren willen de ministers de trend keren van het dalende leesplezier van leerlingen. Het doel van het offensief is voorlezen en lezen onder jongeren stimuleren. Want lezen leer je door voorgelezen te worden en door zelf te lezen.

De ministers;

Minister Van Engelshoven: “Nieuwe werelden ontdekken, avonturen beleven die je in het echt nooit zou meemaken en een kijkje geven in de gedachten van mensen die heel anders zijn dan jij. Lezen is prachtig! We gaan er alles aan doen om jongeren daar achter te laten komen. Daarvoor ligt er ook een rol voor ouders. Lees je kind voor!”

Minister Slob: “Lezen leer je door te doen. Door zelf te lezen en door voorgelezen te worden. Ik lees bijvoorbeeld graag mijn kleinkinderen voor. Ik geniet van zo’n moment. We gaan met deze aanpak lezen stimuleren. Tegelijkertijd roep ik ouders en grootouders op hun kinderen en kleinkinderen voor te lezen.”

Een schone taak

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren met meer plezier en beter gaan lezen? Daarvoor moeten bibliotheken, scholen, kinderopvang organisaties en ouders de handen ineenslaan. Meer voorlezen, meer tijd om te lezen en mooie boeken die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. En hier al heel vroeg mee beginnen!