Boekenshow voor leerkrachten
“Lees alsof het je laatste dag is”. Dat zoemde rond tijdens de Kinderboekenweek Boekenshow afgelopen week in de Bibliotheken in Purmerend en Volendam. Te gast waren zo’n tachtig leerkrachten uit het basisonderwijs, die inspiratie zochten voor nieuwe kinderboeken voor hun leerlingen. De Boekenshow ging vooraf aan de 70e Kinderboekenweek. Die is van 2 tot en met 13 oktober en heeft als thema “Lekker eigenwijs!”.
Spreker was tweevoudig Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest, die een gloedvol betoog hield over het belang van lezen. Leraren hebben een speciale rol als het gaat om lezen. Zij moeten het enthousiasme doorgeven aan hun leerlingen, zij hebben als het ware de sleutels in handen. Volgens Simon train je met lezen ‘de spier die verbeelding heet’. En die moet constant getraind worden, want anders kan hij ook weer verslappen.
Door boeken te lezen krijg je beter inlevingsvermogen, vertelde de kinderboekenschrijver. Het leert je om jezelf in een ander te verplaatsen. Boeken leren ons niet alleen iets over de wereld en over anderen, maar ook om onszelf te begrijpen. Hoe krijg je een mooiere wereld? Ga lezen!, was zijn advies.
Creatieve opdrachten
Als leraar kun je een boek voorlezen in de klas, maar het is veel leuker om er ook echt iets mee te doen. Ga naar aanleiding van de tekst het gesprek aan met de leerlingen of bedenk creatieve opdrachten. Maak die opdrachten dan niet te groot maar geef als leraar kaders mee, zodat de leerlingen ze stap voor stap kunnen doorlopen.
Boeken kunnen kinderen inspireren, was de boodschap. Simon gaf meteen het goede voorbeeld bij het voorlezen uit zijn verhaal Wolvenweer. Hij gaf de drie aanwezige kinderen Mila, Lisa en Adam elk een rol om te vertolken. Zij moesten de teksten van de wolf, de wolvin en de verteller voor hun rekening nemen. “Dan voelt het meteen al een beetje als theater.”
Playlist
Simons nieuwste boek Hart van staal gaat over een jongen en een meisje die een band gaan vormen en door hun muziek en songteksten proberen een regime van robots te ondermijnen. Bij dat boek is ook een playlist in Spotify gemaakt met ‘nummers van de band’, vertelt Simon. En er is zelfs een clip die gemaakt is door AI, dus eigenlijk ook een robot. Zo trek je kinderen de verbeelding in, en naar binnen in de wereld van het boek. Een opdracht voor leerlingen bij het lezen van dit boek zou bijvoorbeeld kunnen zijn: Maak je eigen protestsong.
Een andere manier om de verbeelding te stimuleren is door bijvoorbeeld een schrijver uit te nodigen op school en die te laten vertellen. Dat blijkt volgens onderzoek ook goed te werken, aldus Simon.
Blauwe loper
Tijdens de pauze konden de leerkrachten boeken kopen en laten signeren door Simon van der Geest. In Purmerend was Boekhandel Het Leesteken aanwezig, in Volendam stond Jan Cas Sombroek met een stand.
Aansluitend was het tijd voor de eigenlijke Boekenshow waarin Sabine Wilschut en Anouk Loer, uit het team educatie van de Bibliotheek Waterland, recent bekroonde boeken presenteerden, boeken rond het thema “Lekker eigenwijs” en hun eigen persoonlijke favorieten. De kinderen Mila, Lisa en Adam showden de titels op een blauwe loper en vertelden ook wat zij ervan vonden.De leerkrachten konden daarna huiswaarts met hopelijk een bak vol inspiratie, een goodiebag en de kans om het volgende Gouden Griffel-boek te winnen.