Lezing over Dvorak en Tsjakovski (Zondagmiddagconcert)

30 januari 2020, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Landsmeer

Kosten: € 5,00 voor leden Bibliotheek Waterland en € 7,50 voor niet-leden.

Lezing in samenwerking met de Zondagmiddag concerten Landsmeer. De lezing sluit aan bij het zondagmiddagconcert op 2 februari van het Amarone Ensemble in het Dorpshuis.

Lezing in de Bibliotheek

“Het is bijna pijnlijk hoe tevreden ik ben met mijzelf” riep Tsjaikovski uit toen hij zijn Strijksextet ‘Souvenir de Florence’ eindelijk voltooid had. Het exuberante werk voltooide de Rus in Peterburg, maar de schetsen voor de eerste twee delen ontstonden in Florence, waar hij in de zomer van 1890 de villa mocht gebruiken van mevrouw von Meck, zijn weldoenster.De Tsjech Antonin Dvorak moest het zonder weldoener stellen, maar wel genoot hij de morele steun van de grote Johannes Brahms. Van eenvoudig en berooid werkte Dvorak zich op tot een internationale coryfee, maar zijn afkomst vergat hij nooit: volksmuziek en de nationale Tsjechische zaak spelen een grote rol in zijn werk.

Twee grote romantische componisten met een Slavische ziel, maar met een zeer verschillend perspectief.

De lezing wordt gegeven door

Kees Arntzen is gitarist, componist en musicoloog en schrijft en praat graag over zijn passie, de klassieke muziek. Hij was onder meer vijftien jaar recensent voor dagblad TROUW en reisleider bij de muziekreizen van MUSICO.

Het Zondagmiddagconcert

Op zondag 2 februari speelt het Amarone Ensemble - Dvorak strijksextet A gr. t./ Tsjaikovski - Souvenir de Florence). Kijk voor meer informatie over het concert op www.zondagmiddagconcerten.nl.