Lezing over Haydn, Smetana en Beethoven (zondagmiddagconcert maart)

12 maart 2020, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Landsmeer

Kosten: € 5,00 voor leden Bibliotheek Waterland en € 7,50 voor niet-leden

Lezing in samenwerking met de Zondagmiddag concerten Landsmeer. De lezing sluit aan bij het Zondagmiddagconcert op 15 maart van het Osiris Trio in het Dorpshuis.

Lezing in de Bibliotheek

Op het programma van het Osiris-Trio tijdens het zondagmiddagconcert van 12 maart staan twee componisten die hun nadagen sleten in doofheid. Want Ludwig van Beethoven was niet de enige componist die daaronder leed. Ook het werkzame leven van de Tjech Smetana eindigde in doofheid. Zijn pianotrio waarin een jammerklacht doorklinkt, geldt als zijn eerste meesterwerk. Van Beethovens leerling Carl Czerny komt de benaming van het ‘Geistertrio’: voor hem was het middendeel onlosmakelijk verbonden met de geest die zich bij Hamlet aandiende in Shakespeares drama. Zelf was Beethoven met tegenzin enkele jaren leerling van Haydn, uit wiens handen hij 'Mozarts geest zou ontvangen’, zo was hem voorspeld.

Op dit rijke klassiek-romantische kamermuziek-programma kun je al ‘inzoomen’  tijdens deze lezing van musicoloog Kees Arntzen.

Kees Arntzen

Kees Arntzen is gitarist, componist en musicoloog en schrijft en praat graag over zijn passie, de klassieke muziek. Hij was onder meer vijftien jaar recensent voor dagblad TROUW en reisleider bij de muziekreizen van MUSICO.

Zondagmiddag concert 2 februari

Het Amarone Ensemble speelt - Dvoraks strijksextet A gr. t./ Tsjaikovski - Souvenir de Florence. Kijk voor meer informatie over het concert op zondagmiddagconcerten Landsmeer.