Uitdagende lezing 'Vreemdeling in de tuin'

11 december 2019, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Landsmeer

Kosten: € 5,00 voor leden en € 7,50 voor niet-leden Bibliotheek

De vreemdeling in de tuin is het waargebeurde verhaal (zich afspelend in Landsmeer) over wat er gebeurt als je ‘ja’ zegt tegen een vreemde, als je hem in je gezin opneemt, je openstelt voor iemand die uit een heel andere wereld afkomstig is. Annelies komt naar de Bibliotheek om haar verhaal te vertellen.

Het verhaal van Annelies Maars uit Landsmeer

‘Er loopt een vreemde jongen langs het kanaal,’ leest Annelies in de buurtapp. Even later komt het bericht dat de jongen in een tuin is gaan liggen. Annelies stapt op hem af. Hij heeft geen papieren of geld, spreekt geen Nederlands, Engels of Frans en kan niet lezen of schrijven. De taal die hij spreekt, klinkt Arabisch. Annelies besluit de jongen te helpen. Eerst ontrafelt ze het mysterie van wie hij is, waar hij vandaan komt en hoe hij in de tuin is beland. Daarna zet ze met haar gezin alles op alles om hem iets van een toekomst te bieden. Maar wat is eigenlijk het beste voor deze jongen? Wat houdt een beter leven in?

Een verhaal over goede bedoelingen maar ook wetten en regels

De vreemdeling in de tuin is het waargebeurde verhaal over wat er gebeurt als je ‘ja’ zegt tegen een vreemde, als je hem in je gezin opneemt, je openstelt voor iemand die uit een heel andere wereld afkomstig is. Een verhaal over goede bedoelingen, empathie, compassie en het aangaan van een avontuur in je eigen huis, maar ook over migratie, over de clash tussen regels, wetten en medemenselijkheid.

Het verhaal opgetekend door schrijver-journalist Ivo van Woerden

Een prachtig eigentijds verhaal over de vreemdelingenproblematiek – Ivo van Woerden is een meester in het genre van de verhalende journalistiek.

'Ivo van Woerden schreef een journalistieke reconstructie die leest als een thriller door personages te maken van de betrokkenen.’ Vrij Nederland over Het drama van Alphen