Kunst en Koffie

24 mei 2022, van 10:30 tot 11:30 | Bibliotheek Volendam

Kosten: Gratis maar wel aanmelden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Genieten van kunst onder genot van een kop koffie? Meld je aan voor onze maandelijkse thematische bijeenkomst 'Kunst en Koffie'. Aan de hand van vragen en afbeeldingen praten we over kunst en leer zo op een andere manier kijken naar onder andere iconische werken uit de collectie Spaander. Iedere maand behandelen we een ander thema.

Volendamse kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw

Ook al kwamen de eerste beeldende kunstenaars niet uit Volendam, ze hebben wel de Volendammers geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan. En zo hebben velen hun eigen stijl gevonden. Bij deze bijeenkomst ligt het accent op de schilders.

Tegenwoordig wordt er achter iedere voordeur in Volendam wel een of andere vorm van kunst beoefend. Het is dan ook ondoenlijk om alle Volendammer kunstbeoefenaars te behandelen. Daarom beperkt Jannig Kwakman zich tot kunstschilders die eruit springen omdat ze een eigen stijl hebben ontwikkeld.

Het is bovenmatig interessant om te onderzoeken hoe de Volendammers ertoe gekomen zijn om een eigen vorm van kunst creëren te kiezen. Hoe komen mensen die in zo een klimaat opgroeien er dan toe om zich überhaupt in de wereld van de kunst te begeven en dan daarin naar een eigen vorm te zoeken? Het word nergens gestimuleerd om je te verdiepen in de moderne stromingen in de kunst. Als je je dan ook serieus begeeft op het onzekere pad van het moderne kunstenaarschap, heb je weinig aanknopingspunten, geen inspirerende voorbeelden in eigen kring en geen kennis van wat het leven van een kunstenaar inhoudt. Toch zijn er in de loop van de tijd een flink aantal Volendammers (helaas vooral mannen) geweest bij wie het bloed toch ging kruipen waar het niet gaan kon en die in de moderne beeldende kunst zijn gedoken. Ze leerden allen eerst een ‘echt’ beroep en de meesten stichtten een gezin, maar gingen daarnaast op allerlei plekken op les om in ieder geval de technieken te leren. Helaas is het maar weinigen gelukt om serieuze contacten te leggen met de officiële kunstwereld, waardoor ze weinig tot geen mogelijkheden hebben gekregen om hun werk te exposeren en een kring van kopers op te bouwen. Alleen tijdens de jaarlijkse ‘Kunst Kijken” tentoonstelling in Volendam tonen zij hun werk aan de buitenwereld.