Schrijversontmoeting: Lianne Damen vertelt over haar roman 'De smeekbede'

21 april 2021, van 20:00 tot 21:00 | Online

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

‘Mijn meester, ach neemt mijn beede aan, verhoort tevens ook mijn smeeken,’ zo schrijft een vrouw in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester in Holland. Ze is radeloos. Haar brief, die door kaping zijn bestemming nooit zou bereiken en pas twee eeuwen later werd teruggevonden, ligt aan de basis van een bijzonder en hartverscheurend verhaal.

Damen geeft erkenning aan de doortastendheid van tot slaafgemaakten, in plaats van hen af te beelden als de onwillige slachtoffers die zij zo vaak zijn in de geschiedschrijving.

— Bron: Emma Lesuis

Ontmoet Lianne Damen!

In deze online schrijversontmoeting vertelt Lianne Damen over het ontstaan van haar boek 'De Smeekbede.' Aan de hand van deze opmerkelijke brief en voortbordurend op het onderzoek dat daarnaar door Dirk J. Tang en Jean Jacques Vrij is gedaan, is Lianne begonnen het leven van deze vrouw en dat van haar Hollandse meester te reconstrueren. Hoe is het haar voor en na het schrijven van die brief vergaan? Heeft ze ooit antwoord gehad? 

Wie is deze vrouw en waarom roept ze uitgerekend de hulp in van de man die medeplichtig is aan het systeem, dat haar nog voor haar geboorte een leven ontzegde?