Agenda 450 jaar op zoek naar de vrijheid

450 jaar vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid

Tussen 1572 en 2022 liggen 450 jaar, en de waarden die toen werden bevochten, spelen ook nu nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid. Daarom herdenken, want 450 jaar vrijheid is het waard breed bij stil te staan.

Daarom ook bezinning, want de vrijheid van de één is niet altijd de vrijheid van de ander. Sterker, waar de één spreekt over vrijheid neemt de ander het woord onvrijheid in de mond. Daarom kennisdeling en gesprek over de universele waarden; verdraagzaamheid en verbinding in vrijheid en verscheidenheid.

• Vrijheidsmaaltijd Geboorte van Nederland Bekijk details

Van 16:00 tot 20:00 | Grote Kerk Edam

Mensen uit allerlei landen en culturen (ook Nederlands) presenteren een gerecht in de Grote Kerk in Edam waar de vier v’s gevierd worden. Deze ‘multiculturele proeverij’ met muziek, gedichten en verhalen is een laagdrempelige manier om elkaar wat beter te leren kennen.

za 21 mei

• Lezing: Kunst uit de kast Bekijk details

Van 10:00 tot 11:30 | Edam

Deugdzaamheid in het kwadraat. De strijd voor verdraagzaamheid en vrijheid omstreeks 1572. Met kunsthistoricus Michiel Kersten fileert u de betekenis van deze allegorische voorstelling 'Vrouwe Fortuna' van filosoof, denker en graveur Coornhert, tot op het bot en laat hij u zien dat deze prentenreeks ruim 4,5 eeuwen na hun ontstaan nog niets aan actuele betekenis hebben verloren.

vr 27 mei

Van 11:00 tot 12:00 | Bibliotheek Edam

Wandeling “ 450 jaar op zoek naar vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid ”. In samenwerking met de VVV Edam organiseert de Bibliotheek een wandeling waarin duidelijk wordt gemaakt welke veranderingen er plaatsvonden na het jaar 1572.

za 25 jun

za 23 jul