Lezing over Schumann en Brahms

15 maart 2018, van 20:00 tot 22:00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing in samenwerking met de Zondagmiddag concerten Landsmeer. Donderdag 15 maart 2018 19.45 uur in de Bibliotheek Landsmeer. De lezing sluit aan bij het zondagmiddagconcert van Camerata RCO met werken van Schuman, Mozart en Brahms op zondag 18 maart 2018 in het Dorpshuis.

Mevrouw Klarinet

 ‘Fräulein Klarinette’ noemde componist Johannes Brahms plagerig de jonge  klarinettist Richard Mühlfeld uit het orkest van Meiningen met wie hij op zijn oude dag nog grote tournees maakte. Of de gezette en bebaarde Mühlfeld zich hierbij senang voelde is niet bekend, maar Brahms was aantoonbaar bijzonder onder de indruk van zijn spel en schreef dankzij deze Mühlfeld op het eind van zijn leven geweldige kamermuziek voor dit wonderbaarlijk veelzijdige instrument.

Lezing in de Bibliotheek

Met het klarinetkwintet van Brahms als uitgangspunt bespreekt Kees Arntzen in deze muzieklezing het programma van het concert dat Camerata RCO op zondag 18 maart hier in Landsmeer geeft. Natuurlijk gaan we ook in op de ‘Fantasiestücke’ van Schumann en Van Keulen en het strijkkwintet van Mozart, dat ook klinken zal.

Hoe verhouden de componisten zich tot elkaar en hoe reiken  zij elkaar in hun composities spreekwoordelijk de hand? Vast staat dat alle vier deze componisten een bijzondere relatie hadden met het instrument dat in Mozarts tijd nog een betrekkelijke nieuwkomer was. Als het aan hem had gelegen had hij zijn laatste opera stellig liever ‘die Zauberklarintette’ genoemd!

Kees Arntzen is gitarist, componist en musicoloog en schrijft en praat graag over zijn passie, de klassieke muziek. Hij was ondermeer vijftien jaar recensent voor dagblad TROUW en reisleider bij de muziekreizen van MUSICO.