Het Goede leven: Nieuwenhuijzenlezing - Boekenweek

19 maart 2019, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Purmerend

Kosten: € 5,00 voor leden € 7,50 voor niet-leden

Annegreet van Bergen geeft een lezing met uniek beeldmateriaal over de emancipatie van de vrouw in relatie met de economische ontwikkeling van ons land in de 20e eeuw. De Nieuwenhuizenlezing wordt jaarlijks georganiseerd samen met het Waterlands Archief.

Boodschappen doen met een netje

Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Hierdoor is ons dagelijks leven onherkenbaar veranderd. Huismoeders doen hun boodschappen niet meer met een netje in de hand bij de kruidenier om de hoek. De tijd is voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. Welk kind spaart er tegenwoordig nog sigarenbandjes? En: Welke vrouw wordt nog ontslagen als ze gaat trouwen? 

 

De moeder de vrouw

Vanwege het Boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’ besteedt ze extra veel aandacht aan de ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat juist de afgelopen jaren de emancipatie van vrouwen zo’n vlucht heeft kunnen nemen. Welk kind kan zijn moeder nog achter het wasbord uittekenen? Dat beeld is dankzij de wasautomaat uit de tijd geraakt. Hierover, en over nog veel meer gaat het verhaal van Annegreet van Bergen, dat extra boeiend is dankzij de ‘lichtbeelden’ die zij tijdens haar lezing vertoont.