Inspiratiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen met Charlotte Dematons

17 januari 2019, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Purmerend

Kosten: GRATIS maar wel even aanmelden

Workshop voor leerkrachten groep 1 en 2, pedagogisch medewerkers en de voorlezers van de VoorleesExpress. Met als speciale gast de illustrator Charlotte Dematons.

De Nationale Voorleesdagen 2019 worden op woensdag 23 januari ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt en duren tot en met 2 februari. Het Prentenboek van het Jaar 2019 is Een huis voor Harry van Leo Timmers

Bibliotheek Waterland heet alle pedagogisch medewerkers en de vrijwilligers van de VoorleesExpress welkom voor een inspiratiebijeenkomst rondom de Nationale Voorleesdagen. Tijdens de bijeenkomst doe je inspiratie op om van de Nationale Voorleesdagen een écht voorleesfeestje te maken. En deze keer is de avond wel heel bijzonder omdat Charlotte Dematons een gedeelte van het programma verzorgt.

Wie is Charlotte Dematons?

Charlotte Dematons werd op 21 september 1957 geboren. Na haar middelbare school in Frankrijk ging ze naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in illustreren en ontwerpen. In 1982 deed ze examen. Tijdens de tentoonstelling van de eindexamenkandidaten werd haar werk opgemerkt door de uitgever van Lemniscaat. Hij gaf haar een opdracht voor het maken van een prentenboek. Dat werd Dido, haar debuut als prentenboekenmaakster.

Sindsdien heeft Charlotte Dematons illustraties gemaakt voor een groot aantal uitgeverijen en tijdschriften. Voor Lemniscaat maakte ze onder andere illustraties voor Verhalen uit duizend-en-één-nacht en de sprookjes van Andersen. Dematons' illustraties hebben vaak een sprookjesachtige sfeer en vallen op door de vele details. Voor Grimm ontving Charlotte Dematons de Zilveren Penseel 2006.

Het programma

Claire en Annemarie van de Bibliotheek laten je in het kort kennismaken met de bekroonde prentenboeken. Met behulp van hun creatieve voorlees-en verwerkingstips maak je het voorlezen nog leuker!

Dan is het woord aan Charlotte, zij vertelt je over haar werk als illustrator van kinderboeken. De Gele ballon, het tekstloze prentenboek waar zij een Zilveren Penseel mee won, is het meest bekende werk van haar.

Boekhandel Het Leesteken heeft tafel met de bekroonde boeken die je kunt kopen. Ook is er de mogelijkheid om een gesigneerd exemplaar van één van de prachtige boeken van Charlotte Dematons aan te schaffen.

Meld je gratis aan

Er zijn beperkte plaatsen dus meld je nu meteen aan door een mail te sturen naar educatie@bibliotheekwaterland.nl