Tips tegen de zomerdip!

Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig lezen is er geen sprake van terugval in de leesontwikkeling. De bieb helpt graag om kinderen aan het lezen te houden tijdens de zomervakantie.

Voorkom de zomerdip

Zomervakantie. Zes weken lang lekker luieren, heerlijk! Maar hoe zorgen we ervoor dat het lezen van de kinderen op niveau blijft in de zomervakantie? Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet lezen tijdens de zomervakantie 1 á 2 AVI-niveaus terug kunnen vallen in hun leesontwikkeling.

Vijf tips tegen de zomerdip voor ouders

Tip 1 Blijf zelf ook lezen

Door als ouder een boek te pakken en lekker te lezen, laat je aan je kind zien dat lezen leuk is. Op deze manier zien kinderen dat je kan lezen voor je plezier. Ben je zélf geen lid van de Bibliotheek? Je kunt lenen zonder abonnement met onze biebapp.

Tip 2 Neem leuke spellen mee

Er zijn veel leuke taalspelletjes die je kunt doen tijdens de vakantie. Voorbeelden zijn scrabble, maan-roos-vis spel, woordkwartet en zo is er nog veel meer. In de Bibliotheek Purmerend kan je ook spellen lenen in de Speel-o-theek

Tip 3 Neem kinderboeken mee

Belangrijk hierbij is dat je kind zelf de keus heeft gemaakt welke boeken het mee neemt. Ga dus voor de vakantie samen naar de Bibliotheek en laat het kind zelf een stapel boeken uitkiezen. Is een boek nog te moeilijk? Geen probleem! Deze kan je samen lezen of voorlezen. Kijk hier voor boekeninspiratie.

Tip 4 Lezen is overal

Niet alleen in boeken kan je kind lezen, maar denk ook eens aan een menukaart of een bord onderweg. Ook krijg je op vakantie vaak foldertjes waarin staat wat er allemaal gedaan kan worden in de omgeving. Of koop een boekje over het land waar jullie naartoe gaan of kies een ander favoriet onderwerp dat je kind interessant vindt.

Tip 5 Lezen met de VakantieBieb-app

In de zomervakantie kunnen kinderen digitaal boeken lezen via de gratis VakantieBieb-app van de Bibliotheek. De app bevat een aantal leuke leesboeken en is te downloaden voor tablet of smartphone. De VakantieBieb is er ook voor volwassenen! De app is tot 31 augustus te downloaden via de App Store of de Google Play Store.

Kijk voor meer informatie op www.vakantiebieb.nl.